CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun talebi üzerine TBMM Araştırma Merkezi Hukuk Bölümü’nden Beyhan Kaptıkaçtı “İşkence ve Eziyet Suçu ile Görevi Yaptırmamak İçin Memura mukavemet Suçunun Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi” başlıklı bir rapor hazırladı.

Raporda iki suç kategorisinde 2003’ten 2010 yılına kadar olan açılan davalar ve mahkemelerin verdiği kararlar ele alındı.

Rapora göre 2003’ten bu yana kolluk görevlilerinin işkence, kötü muamele ve eziyet suçu işledikleri iddiasıyla açılan dava sayısı azalırken vatandaşın memura mukavemet suçu oldukça arttı. 2003’te bin 141 işkence ve kötü muamele davası açılırken bu davalarda yargılanan toplam 920 kolluk görevlisi mahkum oldu.

Ancak 2010 yılına gelindiğinde bu suçlardan açılan dava sayısı sadece 637, mahkum olan kamu görevlisi sayısı ise 245 oldu. Son 8 yılda 5 bin 163 davada 2 bin 739 kolluk görevlisi işkence, kötü muamele suçlarından birinden mahkum oldu. Memura mukavemet edildiği iddiasıyla açılan dava sayısı 99 bin 969 oldu.

Tanrıkulu, şöyle dedi: “İşin aslı kolluk kuvvetlerinin cebir ve şiddet uyguladıkları vatandaşlar hakkında, memura mukavemet etmişler gibi tutanak tutmalarıdır. Böylece hem kendileri vatandaşların vücutlarındaki şiddet izleri nedeniyle işkence ve kötü muamele suçundan yargılanmaktan kurtulmakta hem de vatandaşlar sanki mukavemet neticesinde yaralanmışlar gibi yargılanıp mahkum olmaktadırlar.”

Kemal Göktaş / Vatan