Anadolu Grubu’nun Sinop’un Gerze ilçesinde kurmak istediği termik santrale karşı koyan Gerzeliler’in ve Yaykıl Köyü sakinlerinin 3 yıldır yürüttüğü mücadelenin çeşitli aşamalarında açılan 5 ayrı dava, Gerze Adliyesi’nde görülen duruşmalarla başladı.

23 Ağustos 2011’de Hükümet Konağı önündeki tepkiler yüzünden 11 kişinin 2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşlerine muhalefet suçuyla yargılandığı davada tüm sanıklar beraat ederken, diğer davalar ise 27 Şubat 2013 tarihine ertelendi.

Yargı süreciyle ilgili açıklamalarda bulunan Ekoloji Kolektifi Derneği mensubu Avukat Emre Baturay Altınok, bir davanın beraatle neticelenmesinden memnuniyet duyduğunu, diğer davalarda da olumlu gelişmeler olduğunu söyledi ve "devam eden ceza yargılamaları sonucunda da beraat kararları çıkacağına inanıyoruz" diye konuştu. 

NE OLMUŞTU?

ÇED toplantısı davasında, Sinop Çevre İl Müdürlüğü ve Anadolu Grubu'nun ÇED işlemlerini üstlenen şirketin, 3 Mayıs 2010 tarihinde Gerze’de kapalı spor salonunda düzenlediği Çevre Etki Değerlendirme Bilgilendirme Toplantısı sırasında, salondaki ses düzeni sebebiyle konuşulanların anlaşılmaması üzerine Gerze halkı, "İşi oldu bittiye getirmeye çalışıyorsunuz" diye itiraz etmişti. 

PLASTİK SANDALYE SİLAH SAYILMIŞTI

İtirazlar üzerine polis kalabalığa biber gazıyla müdahale etti, salondaki pek çok kişi baygınlık geçirirken, 20'den fazla kişi de yaralanmıştı. Olaylar üzerine, 7 kişiye polise mukavemet ve görevi yaptırmamak için direnme suçlarından dava açıldı. Plastik sandalye silah kapsamına sokulmuştu.

SONDAJ KAMYONLARI DAVASI

Sondaj kamyonları davasında ise oldukça kalabalık bir araç konvoyuyla Gerze’ye gelen Anadolu Grubu’na bağlı iş makineleri, sondaj çalışması yapmak üzere Yaykıl Köyü’nün Çoruhlu Mahallesi’ne gelmiş, Yaykıl ve Gerze halkı duruma tepki göstermişti. Tepkiler sırasında bir iş makinesinin camı kırıldığı gerekçesiyle, 3 kişiye mala zarar davası açılmıştı.

Gene Çakıroğlu Mahallesi Davası'nda '2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet etmek ve hakaret suçlamalarıyla' dava açılmış, gene Gerze Kaymakamını Hükümet Konağı önünde protesto edenlere de '2911 sayılı yasaya muhalefet etmek' suçundan 11 kişiye dava açılmıştı.

HAKİM VE SAVCIYA PROTESTOYA 'HAKARET' İDDİASI

Son olarak da 28 Ekim'de 5 kişinin yargılandığı dava için Adliye binası önüne gelen Gerzelilerin karara tepki göstermesi sırasında "hakim ve savcının yuhalandığı" iddia edilmiş ve 18 kişi hakkında hakim ve savcıya hakaret ile 2911 sayılı yasaya muhalefet suçlarından dava açılmıştı. (Demokrat Haber / Doğu Eroğlu / BA)