Bingöl’ün Genç ilçesinde 1999 yılında PKK’li oldukları iddiasıyla öldürülen yıllar sonra sivil oldukları ortaya çıkan Mehmet ve Yılmaz Eliveren cinayetine ilişkin dönemin 5 emniyet görevlisinin yargılandığı dava zaman aşımına uğradı.

PKK’li oldukları iddiasıyla 17 Nisan 1999’da öldürülen, daha sonra örgütle bir bağlantılarının olmadığı ortaya çıkan Mehmet ve Yılmaz Eliveren cinayeti ile ilgili davanın Bingöl 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmesine dün devam edildi.

Haberdar’ın haberine göre, dönemin Genç İlçe Emniyet Amiri Ahmet K, komiserlerden Bülent G, Ahmet Kenan Ç, polis memurları Mehmet A. ve Mehmet Y.’nin ‘Tasarlayarak öldürme’, ‘Tehdit’, ‘Kamu Görevlisinin Resmi Belgede Sahteciliği’ suçlarından yargılandığı davada, heyet değişikliği nedeniyle önceki zabıtlar okundu.

 
Mahkeme heyeti, daha önce haklarında yurt dışı yasağı konan dönemin emniyet görevlisi sanıkların öldürme eylemini gerçekleştirdiklerine dair somut, inandırıcı deliller bulunmadığını belirtti. Davanın zaman aşımına uğradığını belirten mahkeme heyeti, sanıklar hakkındaki davanın ayrı ayrı düşürülmesine karar verdi. Sanıklar hakkında verilen adli kontrol kararının da bu nedenle kaldırılmasını kararlaştırdı.

AVUKAT: BÖYLE BİR KARAR BEKLEMİYORDUK

Eliveren ailesinin avukatı olan Bingöl Baro Başkanı Abdullah Alakuş, mahkemenin verdiği zaman aşımı kararını eleştirerek, “Vicdanları derinden yaralayan ve bizi üzüntüye boğan bir karar oldu. Biz böyle bir karar beklemiyorduk. Kasten adam öldürme resmi evrakta sahtecilik delilleri karartma suçlarından dolayı bir karar çıkacağını bekliyorduk. Ama maalesef umduğumuz gibi bir karar çıkmadı. Sanıklar hakkında yurt dışı yasağı konuldu. Hatta bir ara duruşma savcısı ve mahkeme heyetinden bir üye sanıkların tutuklanmasını talep etmişti. İki üç celse bu talepler tekrarlandı. Zaman aşımı  Türk hukukunda maalesef kolluk kuvvetlerinin her dönem sığınacağı bir kalkan olmuştur. Bu dosyada zaman aşımı maalesef kolluk kuvvetlerinin imdadına yetişerek, ceza almaktan kurtuldular” diyerek kararı Yargıtay’da temyiz edeceklerini söyledi.

MÜEBBET HAPİS İSTENİYORDU
 
Bingöl Cumhuriyet Savcısı Eyüphan Toprak tarafından, 5 özel harekatçı hakkında hazırlanan iddianamede dönemin Genç İlçe Emniyet Amiri Ahmet K., komiserler Bülent G., Ahmet Kenan Ç.,  polis memurları Mehmet A., Mehmet Y., hakkında 'Tasarlayarak öldürme', 'Tehdit', 'Kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği' suçlarından dava açılmıştı.





















ÖĞRENCİ BELGELERİ
 
İddianamede öldürülenlerin PKK'li olmadığı, sivil oldukları öğrenci belgeleriyle delillendirildi. Belgelere göre PKK’li diye öldürülen iki sivil öğrenciydi. Dava dosyasında, Mehmet Eliveren'in 1998-1999 eğitim-öğretim yılında Açık Öğretim Lisesi'nde eğitimine devam ettiği, 20 Şubat 1999'da ilçede yapılan sınava girdiğine dair giriş belgesi ve vurulmadan birkaç gün önce hastanede tedavi olduğu dair kayıtlar vardı. Yılmaz Eliveren'in ise Genç Lisesi'nde 8 Eylül 1998'de kayıt yaptırdığına ve 1998-1999 eğitim-öğretim yılında 9/C sınıfında 1387 numaralı öğrenci iken 17 Nisan 1999'da vefat ettiği belirtilen belgeler iddianamede yerini aldı.

(Kaynak: Haberdar)