Hala Tanığız Platformu, 16 yıldır yargılanan ve beraat kararı bozulan Pınar Selek’le ilgili açıklama yaparak “Pınar Selek’in beraatını geri istiyoruz” dediler.

Selek’le ilgili davanın temyiz duruşması, 30 Nisan’da Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nde görülecek.

Bianet’te yer alan habere göre, duruşmaya çağrı yapılan açıklamada, sosyolog ve yazar Selek’le ilgili yargı süreci ve 16 yıldır yaşananlar da anlatıldı:

ÜÇ BERAATİN ARDINDAN MÜEBBET HAPİS

“Çalmak çok büyük suç. Tam on altı yıldır sosyolog-yazar Pınar Selek’ten gıyabında örülen Mısır Çarşısı başlıklı devlet komplosuyla hayatı çalınıyor. 90’ların o tekinsiz iç savaş döneminde neden bir türlü barışılamadığı sorusuyla çıktığı yolda göz altına alınan, Kürt hareketine ilişkin bilimsel araştırması yok edilip ağır işkencelerle maruz bırakılan Pınar Selek, üç kez beraat ettiği bir davadan müebbet hapse mahkum edildi. Böylelikle matematik denklemlerinin, akıl ve izanın, insaf ve vicdanın ve en başta da hukuk devletinin sonuna geldik dayandık.”

“Tam on altı yıldır işkence altında alınan ve mahkemede reddedilen ifadeler, sahte evraklar ve her türlü hukuk dışı müdahale ile taçlanan bu hukuk cinayetinde son perde bir mahkemenin kendi nihai beraat hükmünü bozmasıyla yaşandı.”

‘’MAHKEME YASALARI ÇİĞNEDİ’’

“İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi 9 Şubat 2011’de vermiş olduğu nihai beraat kararını, yasaları çiğnemek pahasına yok saydı.

24 Ocak 2013 tarihli duruşmada ise mahkeme başkanının muhalefet şerhine rağmen, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi oy çokluğuyla Pınar Selek hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi ve yakalama kararı çıkardı.

Böylelikle sayısız bilirkişi raporu ile tüpgaz kaçağından olduğu belgelenmiş patlamayla ilgili ceza alan tek sanık, kendisine gözaltında patlamayla ilgili soru dahi sorulmayan Pınar Selek oldu!”

“Pınar Selek hakkında kırmızı bülten çıkarılması ve Fransa’dan iadesi talebinin basına servis şekli de kişilik katli operasyonuna delaletti. İnterpol söz konusu talebi reddederek talep dosyasının imha edilmesine karar verince bir oyun daha ifşa olmuş oldu.”

TEMYİZ DURUŞMASI 30 NİSAN’DA

“Bütün bu süreçte kitaplarını yazan, dünyanın her yerinde etkinliklere katılan ve Strassbourg Üniversitesi’nde olağanüstü mansiyonla doktorasını veren Pınar Selek kendi varlığını ve gülüşünü en büyük mücadeleye dönüştürdü.

Şimdi bizler için de bir kez daha bu mücadelenin çevresinde kenetlenme zamanı. 30 Nisan’da Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nde temyiz duruşması görülecek.

İç hukuk açısından son nokta anlamına gelen bu duruşma öncesinde yurtiçi ve yurtdışında hem isyanımızı hem mücadelemizi bir kez daha pekiştiriyoruz.”

“Yargı makamlarının görevi, bugün tam aksi de yaşansa elbette siyasi değil hukuki kararlar vermek. Zira, hukukun hiçe sayıldığı bir ülkede hiç kimse güvende değildir. Güvende ve özgür değiliz.”

“Talebimiz çok açık: Pınar Selek’in beraatini geri istiyoruz. Arkadaşımız Pınar’ı da gülmek, dans etmek, isyan etmek, yaşamak, çalışmak ve aşık olmak üzere burada yanı başımızda istiyoruz. Hepsi bu kadar.”

DESTEKLEYENLER:

Adana Kadın Dayanışma Merkezi ve Sığınmaevi Derneği (AKDAM)

Ankara Feminist Kolektif

Antalya Pembe Caretta LGBTQ

Avrupa Kadın Lobisi Türkiye Koordinasyonu,

Barış İçin Kadın Girişimi,

Başkent Kadın Platformları Derneği

Bodrum Kadın Dayanışma Derneği

Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (BGST)

Eğitim-Sen İstanbul 2 No’lu Şube Kadın Komisyonu

Engelli Kadınlar Derneği

Ev-Ek-Sen, Flu Baykuş

Hala Tanığız Platformu

HDK Kadın Meclisi

Helsinki Yurttaşlar Dernegi

İzmir ÇEKEV

İzmir Amargi

İzmir Feminist Kolektif

KA.DER Ankara

KA.DER Genel Merkez

Kadın Dayanışma Vakfı

Kadınlarla Dayanışma Vakfı

KAMER Vakfı

Kaos GL

Karadeniz Kadın Dayanışma Derneği

Keskesor LGBT

Lambdaistanbul LGBTİ Dayanışma Derneği

Madimar

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi Kadın Araştırmaları Kulübü (MSGSÜ KAK)

Muğla Kadın Dayanışma Grubu

Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği

Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD)

Sosyalist Feminist Kolektif (SFK)

Türkiye Homenet Ev-Eksenli Çalışan Kadınlar Dayanışma Ağı

Van Kadın Derneği, Yaşamevi

Yeşiller Sol Kadın

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi

Amities Kurdes Lyon et Rhônes-Alpes (Lyon ve Rhone-Alpes Bölgesi Kürt Dostluk Derneği)

TERRE DES FEMMES

International Gay and Lesbian Human Rights Commission (IGLHRC)

“Women in Black against War”

London, branch of an international network