BDP tarafından Diyarbakır’da düzenlenmek istenen "Kürt Sorununa Demokratik Çözüm" mitingi yasaklanınca bu durumu protesto edenlere şiddet uygulanmıştı. Aralarında BDP milletvekillerinin de bulunduğu onlarca kişi yaralandı. Iğdır Milletvekili Pervin Buldan’ın ise ayağına hedef gösterilerek kurşun niyetine gaz bombası sıkıldı.

 

MİTİNGE SORUŞTURMA

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, BDP’nin 14 Temmuz’da, yapmak istediği ancak valiliğin izin vermemesi nedeniyle protestoya dönüşen olaylarla ilgili soruşturma başlattı.

 

Savcılık, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nden gösterilerle ilgili olayların görüntü dökümünü istedi.

 

Ancak, Pervin Buldan’ın ayağına gaz bombasını tüfekle sıkan polis hakkında bir araştırma yapılmadı. Newroz kutlamaları sırasında Ahmet Türk'e yumruk atan polis hakkında da hiçbir işlem yapılmamıştı.

 

"YAN TARAFTA EŞİMİN KAÇIRILIP KATLEDİLDİĞİ OTEL"

Yaşananlara twitter üzerinden Pervin Buldan şöyle değerlendirdi:

“İnternasyonel hospitaldayım. Yan tarafta Çınar oteli var. Eşimin kaçırılıp katledildiği otel. Yıl 1994,Tansu Çiller dönemi. Aradan 19 yıl geçti. Sol tarafta Çınar otelini görünce bir muhasebe yaptım. 1994 ile 2012 arasındaki farkı tartmaya çalıştım kendimce Tansu Çiller dönemi ile RTE donemi arasında fark yok gibi.94’lerde tek tek ölümler,2012 toplu katliamlar. Baskı, şiddet, göyaşı, acı… Her iki dönemde de Kürtler hedefte, Kürtler yok edilmeye çalışılıyor. Ama değişmeyen bir şey daha var. Kürtler özgürlük mücadelesinde direniyor”

 

Pervin Buldan’ın eşi Savaş Buldan 2 Haziran 1994 tarihinde İstanbul - Yeşilyurt Çınar Oteli'nde yanında bulunan Adnan Yıldırım ve Hacı Karay ile birlikte silahlı şahıslarca kaçırıldı. 4 Haziran 1994 tarihinde Bolu-Yığılca ilçesi-Yukarıkaraş grup köy yolunda ölü olarak bulundu.

 

Mehmet Göcekli / Demokrat Haber İstanbul