Diyarbakır’da BDP’lilere yönelik polis gaz bombalarıyla müdahale ederken eşi Savaş Buldan da faili belli cinayetlere kurban giden milletvekili Pervin Buldan ayağından yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

 

Sırrı Süreyya Önder twitter’dan görüntüleri paylaştı ve şöyle yazdı:

“Pervin Buldan’a hedef gözetilerek ateş edildi. Ambulans cağrılmadi. Biz getirttik dagkapi hastanesindeyiz”

Aysel Tuğluk yaptığı açıklamada Pervin Buldan'ın gaz bombasıyla yaralandığını bildirdi. Hasip Kaplan da iki milletvekilinin daha çeşitli hastanelerde gazdan etkilenerek tedavi gördüğünü bildirdi.

 

DİYARBAKIR KARIŞTI

Diyarbakır Valiliği’nin yasaklamasına rağmen Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) tarafından yapılmak istenilen 'Özgürlük İçin Demokratik Direniş' mitingi nedeniyle il giriş ve çıkışları ile kent genelinde güvenlik önlemleri alındı.

 

Miting alanında toplanmak isteyen partililere polis gaz bombaları ve tazyikli su ile müdahale etti. BDP'liler de polise taş attı. Gerginliğin sürdüğü Diyarbakır'da gaz bombası biten polislere gaz bombası takviyesi yapıldı.

POLİSİN GAZ BOMBASI BİTTİ

İstasyon Meydanı'na 100 metre uzaklıkta bulunan Sümerkpark'ta toplanan ve çoğunluğunu çocukların oluşturduğu gruba polis önce dağılmaları yönünde uyarıda bulundu. Dağılmayan grup, tazyikli su ile dağıtıldı. Olaylar İstasyon Meydanı'na çıkan tüm cadde ve sokaklar üzerinde yer yer sürüyor. Bu arada kentin bir çok yerinde çıkan olaylara müdahalede yetersiz kalan polis ekiplerine hemen takviye ekipler gönderildi. Gaz bombası biten polislere de gaz bombası takviyesi yapıldı.

 

VEKİLE SU

SAAT 15:50

BDP Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna da Ofis Semti'ndeki olayların arasında kaldı. Polisin sıktığı tazyikli sudan etkilenen Ayna ıslanırken, bu sırada polis bazı göstericileri gözaltına almak istedi. Ayna, polisin gözaltına almak istediği bir kıza sarılarak, polisin götürmesini engelledi. Bu sırada bazı göstericiler kaldırımlardan söktüğü taşları polise attı.

 

SAAT 15:35

Ofis semtinde miting alanına gitmek isteyenlere polis gaz bombaları ve tazyikli su ile müdahale etti. Göstericiler de polise taş attı. Gerginlik sürüyor.

 

SAAT 15:30

Demirtaş ve vekiller polis izin vermeyince kendi araçlarıyla miting alanına gitmek için yola çıktı.

 

SAAT 15:15

Polis hala BDP'lilerin yürüyüşüne izin vermiyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Emniyet Müdürü'nden izin vermelerini istedi. Polis, kendilerine miting için izin verilmediğinin belirtildiğini ve izin veremeyeceklerini söyledi.

 

SAAT 14:45

Miting alanına yürümek isteyen Demirtaş, vekiller ve partililere polis izin vermedi. Demirtaş, polise ''Biz milletvekiliyiz. Bizi engelleyemezsiniz'' diyerek karşı çıktı.  Demirtaş polislere, “Bizim yolumuzu kesemezsiniz. Bizim önümüzü kesecek bir yetki de bu emri verecek bir amir de yok. Beyler hemen dağılın. Sizin valiliniz sizin Başbakanınız suç işliyor. Sizin böyle bir yetkiniz yok, siz de suç işliyorsunuz senin, Valin, Bakanın, Başbakanın gelsin. Diyarbakır sokaklarını Kürt halkına kapatamazsın” diye bağırdı.

 

Polislerle vekiller arasındaki gerginlik devam ederken, polis yer yer toplanan grupları tazyikli su kullanarak dağıtıyor. Polis izin vermeyince yer yer gerginlik yaşandı.

 

SAAT 14:35

Polis, seçim otobüsünün gitmesine izin vermedi. Seçim otobüsünden inen Demirtaş, vekiller ve partililer yürüyor.

 

SAAT 14:25

BDP Eşbaşkanı Demirtaş ve milletvekilleri parti binasından çıktı, seçim otobüsüne bindi. Parti binasının önünde TOMA'lar bekliyor.

 

SAAT 14.00

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ve vekiller Diyarbakır BDP İl Başkanlığı'nda toplandı. Basın açıklaması yapan Demirtaş, şunları söyledi:

 

''Başbakan dün Van'da olağanüstü halin kalktığını söyledi ama Diyarbakır'a gelirse kalkmadığını görecektir. Sadece Diyarbakır değil bölgede olağanüstü hal var. Devlet, AKP hükümeti bir partinin Diyarbakır gibi bir yerde miting yapmasına izin vermedi. Bunun hiçbir hukuki gerekçesi yok. Bakanlara kadar girişimlerimizi yaptık. Hiçbir gerginlik yaratmadan politik mesajları vermek için miting yapmak istedik. Birazdan İstasyon Meydanı'na gideceğiz. Umarım gerginlik çıkmaz. Olabilecek her türlü gerginliğin kaynağı AKP'nin politikalarıdır. Mitingin engellenemediği ortaya çıkmıştır. İlk defa bir mitingimiz daha gerçekleşmeden en temel amacına ulaşmıştır. Halkın bu kadar görkemli kenetlenmesi amacımızdı.''

 

SAAT: 13:00

Ara sokaklarda toplanan BDP'liler mitingin yapılacağı İstasyon Meydanı'na yürümek istedi. Ancak polis izin verilmediği gerekçesiyle engelledi.

 

POLİS SÜREKLİ DEVRİYE GEZDİ

Türkiye’nin çeşitli illerinden takviye alan polis, sabahın erken saatlerinden itibaren grupları toplanabileceği bulvar ve caddelerde sürekli devriye gezdi.

 

Diyarbakır’da miting gerginliği nedeniyle kent güne kapalı kepenklerle başladı. Özellikle Sur, Bağlar ve Kayapınar’da esnafın büyük bölümü işyerlerini açmadı.

 

Diyarbakır’da görev yapan yaklaşık 5 bin polis ve çevre illerden gelen takviye polis ekipleri, kentin cadde ve bulvarlarında zırhlı araç eşliğinde miting alanı İstasyon Meydanı’na grupların toplanıp gitmemesi için devriye gezdi. Kent merkezindeki önlemler devam ederken, kenttin giriş çıkışları da polis ekipleri tarafından tutularak, kent dışından miting için gelenlere izin verilmedi.

 

Polis helikopteri ise sabahın erken saatlerinden itibaren kent üzerinden uçarak, cadde ve bulvarları kontrol edip, tespit ettiği en küçük hareketliliği yerdeki polis ekiplerine bildirdi.

 

TELSİZDEN 'ORANTILI GÜÇ' ANONSU

Polis telsizlerinden miting için Diyarbakır Valiliği’nce verilen yasaklama kararı nedeniyle grupların toplanmaması, toplanan grup varsa dağılmaları konusunda uyarılması ve dağılmamaları halinde ise 'orantılı güç' kullanılarak dağıtılması anonsu yapıldı.

 

Miting için dün kent dışından Diyarbakır’a gelenlerin ise kimlik kontrolü yapıldıktan sonra dönmeleri için ikaz edilmesi gerektiği belirtilerek polisler bu konuda uyarıldı.

 

İstasyon Meydanı’nda seyyar satıcıların miting olacakmış gibi dün geceden açtıkları tezgahlar da polisler tarafından kapatıldı. Yine miting için getirilen sandalyeler de polis tarafından araçlara konularak kaldırıldı.

 

MİTİNG OLMAZSA BASIN AÇIKLAMASI İSTEĞİ

Bu arada emniyet görevlileri, BDP Diyarbakır İl Binası'na giderek yöneticilerden programları konusunda bilgi istedi. Binadaki BDP yöneticileri, bugünkü program için Genel Başkan Selahattin Demirtaş ve milletvekillerinin gelmesini beklediklerini söyledi.

 

BDP yetkililerinin, parti yöneticileri ve milletvekilleriyle birlikte İstasyon Meydanı’na yürüyüp burada basın açıklaması yapmak istedikleri, polisin de Diyarbakır Valiliği’nin yasaklama kararı nedeniyle yürüyüşe izin verilmeyeceği konusunda BDP’lileri uyardığı öğrenildi.

 

DEMİRTAŞ’IN TWİTTER MESAJI

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter mesajında yasaklama ve alınan önlemlere tepki gösterirken, 'Ya özgürlük, ya özgürlük' anlamına gelen Kürtçe 'An azadi, an azadi' ifadesini kullandı.

 

Demirtaş mesajını, "Meydanları tutarak özgürlük talebini engelleyebileceğine ciddi ciddi inanan devlet zihniyeti (!) bu sabah çok aciz ve çaresiz gördüm sizi. Ne mi istiyoruz? An azadi, an azadi" diye yazdı.

 

SİİRT’TE BDP’LİLERİN KENTTEN ÇIKIŞINA İZİN VERİLMEDİ

Miting nedeniyle çevre il ve ilçelerde de önlem alındı. Siirt’te dün akşamdan itibaren kent çıkışında önlem alan polis, miting için Diyarbakır’a gitmek isteyenlere izin vermedi.

 

BDP’nin bugün Diyarbakır’da yapmayı planladığı 'Özgürlük İçin Demokratik Direniş' mitingine izin verilmemesini protesto için, Mardin’in Nusaybin ve Derik ile Şırnak’ın İdil, Cizre, Silopi ilçelerinde kepenk kapatma eylemi yapıldı.

Diyarbakır'da 'Özgürlük İçin Demokratik Direniş' Fotoğrafları burada >>>