Hz. İsa’nın gerildiği çarmığın haç parçası ile yapılan duanın ardından kilise önündeki Ana Sokağı’nın ismi Süryani din adamı olan Bar Salibi adı olarak değiştirildi. İsmi değiştiren BDP’li Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş bu hareketi ile ‘Süryani nişanı’ ile ödüllendirildi.

 

Diyarbakır Meryem Ana Süryani Kilisesinde bir araya gelen dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan Süryaniler, Hz. İsa’nın göğe yükselişi olan Pentikus Bayramı’nı kutladı.

 

Kilisede yapılan dini törene Dünya Süryaniler Birliği Başkanı Johny Messo yanı sıra Amerika, İtalya, Almanya, Kanada, İsveç ve Hollanda gibi Avrupa ülkelerinden 150 kadar Süryani katılırken, ayine davet edilen Sur İlçe Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, AK Parti İl Başkanı Halit Advan, Emniyet Müdür Yardımcısı Metin Murt Arslan ve çok sayıda davetli de katıldı.  Adıyaman Metropoliti Morg Grigorios Melki Ürek’in yönettiği HZ. İsa’nın çarmığa gerildiği haç parçasını özel bir kavanozda eline alan Metropolit Ürek’in yaptığı dualara cemaat eşlik etti.

 

“TARİHİ GÜNLERİMİZDEN BİRİNİ YAŞIYORUZ”

Ayinin ardından konuşan Dünya Süryaniler Birliği Başkanı Johny Messo, Güneydoğu’da 3 bin civarında Süryani ailenin yaşadığını söyledi. Süryaniler konusunda çalışmalar yapan Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş’a onurluk veren Johny Messo, Demirbaş sayesinde Süryanilerin tarihi günlerden birini daha yaşadığını kaydetti. Abdullah Demirbaş’a övgüler yağdıran Johny Messo, son olarak Demirbaş’a yalnızca Süryanilere büyük hizmeti geçenlere verilen ‘Süryani nişanı’ taktı. 

 

“SİZİ KOVANLARIN İNADINA TOPRAKLARINIZA DÖNÜN”

Yurt dışından gelen Süryanilere hitaben konuşan Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ise, insanların bir dönem büyük travmalar yaşayarak kadim topraklarından göç ettiklerini ifade etti.

 

Demirbaş, şunları söyledi:
“Kentler kimlikleri ile vardır, biz bu gün bir kentin kimliğini asıl sahiplerine teslim etmekten büyük onur duyuyoruz. Kaybettiğimizi yeniden kazanma çabasındayız. Elbette birçok şeyi geri getiremeyebiliriz ama inanıyorum ki geleceği daha güzel bir şekilde yaşamak adına acıları yarıştırmak yerine acılarımızı ortaklaştırabiliriz. Ben görevimi yapıyorum, asıl ben size teşekkür ediyorum. Sizleri kovanların inadına topraklarınıza döndünüz. Hepinizi kadim topraklarda Mezopatmaya’ya; Kürt coğrafyasına davet ediyorum.”

 

SOKAĞA SÜRYANİ DİN ADIMININ İSMİ VERİLDİ

Yapılan konuşmaların ardından Diyarbakır Sur Belediyesi tarafından Süryanilerden gelen yoğun istek üzerine kilise önündeki Ana Sokağı’nın ismi Süryani din adamı olan Bar Salibi olarak değiştirildi. Tabelayı sokağa Dünya Süryaniler Birliği Başkanı Johny Messo ile Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş astı. (Star)