Uluslararası PEN yetkilileri, Cumhuriyet Gazetesi internet sitesi Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven'e verilen 3 yıl 1 ay hapis cezasına karşı bir açıklama yaptı.

Açıklamada verilen ceza karşısında dehşete kapıldıklarının ifade eden Uluslararası PEN yetkililer mahkumiyeti bozmaya çağırdı.

PEN'den yapılan açıklama şöyle:

"Uluslararası PEN, Cumhuriyet gazetesinin internet sitesi yayın yönetmeni Oğuz Güven'in İstanbul 28. Ceza Mahkemesi'nce iki ayrı terör suçlamasıyla üç yıl bir ay hapis cezasına çarptırılması kararı karşısında dehşete kapılmıştır. Güven, Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper'in ölümüyle ilgili Cumhuriyet'in hesabından yayımladığı bir tweet nedeniyle ‘FETÖ/PYD silahlı terör örgütüne katılmak’ ve ‘PKK/KCK terör örgütünün şiddet içeren yöntemlerini meşrulaştıran ya da bu yöntemlerin kullanımını teşvik eden açıklamalar yayınlamaktan’ suçlu bulunmuştur.

Söz konusu tweet Alper’in ölümünü kolaylıkla kanıtlanabilir şekilde kaza olarak nitelemektedir. Burada savcının ölümüyle ilgili haberin ‘İlk FETÖ iddianamesini hazırlayan savcıyı kamyon biçti’ biçimindeki başlığı kopyalanmıştır. ‘Biçme’ kalıbı, araba kazalarıyla ilgili haberlerde sıklıkla kullanılmaktadır. Başlığı kendisi yazmamış olan Güven, bu tweet'i yayımladıktan 52 saniye sonra silmiştir.

Karar sonrası basına konuşan Güven, suçlamaların Türkiye'de basın özgürlüğünün ve yargının durumunu gösterdiğini söylemiş said the accusations are a sign of the times for Turkey in terms of press freedom and the judiciary, adding ‘Bize eksik bir kelimeyle atılan bir tweet'ten dolayı, 52 saniye kalmış bir tweet'ten dolayı ceza üstüne ceza yağdırdılar.  Gazeteci olarak bizim işimiz haber yapıp paylaşmaktır’ diye eklemiştir

Avukatı Tora Pekin, böyle bir davanın açılmasının bile ifade özgürlüğünü ihlal ettiğini belirterek gazetecinin serbest bırakılmasını talep etmiştir.

Uluslararası PEN Türk yetkilileri mahkumiyet kararını bozmaya çağırır ve Oğuz Güven ile sadece ifade özgürlüklerini barışçıl bir biçimde kullandıkları için içerde tutulan diğer Cumhuriyet çalışanlarının acilen ve koşulsuz serbest bırakılmaları çağrısını yineler."

(Kaynak: Cumhuriyet)