301 madencinin katledildiği Soma'da madeni işleten şirket Soma Holding'in patronu Alp Gürkan, 15 Aralık’ta görülecek duruşma öncesi Soma Cumhuriyet Savcılığı’na gönderilen ifadesinde suçlamaları reddetti.

Madende tüm tedbirlerin alındığını başkaca bir tedbir alma imkân ve ihtimalinin bulunmadığını söyledi.

Hürriyet'ten Banu Şen'in haberine göre, mağdur avukatlarının Alp Gürkan’ın davaya dahil edilmesi taleplerinde delil olarak değerlendirilmesini istediği facia sonrası yaptığı basın toplantısındaki “Ben bu şirketin patronuyum. Aktif görevden ayrılmış olmam patronluğumu engellemiyor” sözleriyle ilgili ise, ”Şirketin en büyük ortağı durumundayım. Bu durumda hukuki anlamda şirketin patronu sayılırım. Ancak bu şekilde yaptığım beyan hiçbir şekilde hukuki ve cezai sorumluluk sahibi olduğum anlamına gelmez” diye belirtti.

6 SAYFALIK İFADE

Daha önce hakkında kesinleşmiş kovuşturmaya yer olmadığı kararı alınan Soma Holding patronu Alp Gürkan için geçen duruşmada mağdur avukatları, yeni deliller olduğu ve daha önceki delillerin değerlendirilmediği gerekçesiyle davaya dahil edilmesini talep etmişti.

Madenci ailelerinin avukatlarından Denizer Şanlı ve Sercan Aran, facianın 4. gününde (16 Mayıs 2014) yapılan basın toplantısında Alp Gürkan’ın “Ben bu şirketin patronuyum. Hala da patronuyum. Aktif görevden ayrılmış olmam patronluğumu engellemiyor” dediği görüntülerinin delil olarak değerlendirilmediği talebi üzerine Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi, Gürkan hakkında Soma Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Bunun üzerine savcılık Alp Gürkan hakkında yeni bir soruşturma başlatarak, ifadesinin alınmasına karar verdi. Yazılan talimatla İstanbul Cumhuriyet Savcılığı Gürkan’ın ifadesini aldı.

15 Aralık’ta başlayacak duruşma öncesi Soma Savcılığı’na ulaşan Gürkan’ın 9 Kasım’da verdiği 6 sayfalık, üzerine atılı suçlamaları kabul etmediği, basın toplantısındaki sözlerini neden söylediğinin yer aldığı ifadeden satırbaşları şöyle:

"CEZAİ SORUMLULUK SAHİBİ DEĞİLİM"


"Basın toplantısında yaptığım açıklamada şirketin halen patronu olduğum, yetkilerimin fiilen devam ettiğine ilişkin açıklamaların ne anlama geldiğini izah etmek gerekirse… Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin en büyük ortağı durumundayım. Bu durumda hukuki anlamda şirketin patronu sayılırım. Şirketin patronu olduğum için de şirketin yönetim kurulu başkanını ve diğer üyelerini hukuken değiştirebilme yetkisine sahip bir kimseyim. Bu durumda “Şirketin patronu benim, şirkette yetkilerim var” demem gayet normaldir. Ancak bu şekilde yaptığım beyan hiçbir şekilde hukuki ve cezai sorumluluk sahibi olduğum şeklinde yorumlanamaz. Sadece en büyük hissedarı olarak patronu olduğumu ve eğer istersem yönetim kurulu başkanını değiştirebileceğimi gösterir."