NATO Genel Sekreteri Ansers Fogh Rasmussen, Türkiye'nin Patriot talebiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Rasmussen, "Türkiye'nin savunması için gerekirse daha ileri adımlar atmaktan çekinmeyiz. Patriotların komutası ise NATO emir-komuta zinciri içinde olacak" dedi.

NATO'nun Türkiye'nin talebiyle ilgili kararı günler içerisinde alacağını söyleyen Rasmussen, "Türkiye'nin savunması için gerekirse daha ileri adımlar atmaktan çekinmeyiz" dedi.

'TÜRKİYE'NİN ENDİŞELERİNİ PAYLAŞIYORUM'

Türkiye'nin Suriye sınırındaki endişelerini paylaştığını ifade eden NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, "Türkiye'nin endişelerini paylaşıyoruz. Suriye’deki durumla ilgili ve Türkiye Suriye sınırındaki gerginlikle ilgili. İşte bu yüzden bütün NATO müttefikleri Türkiye ile dayanışma içinde olacaklarını dile getirdiler. Biz Türkiye'nin görüşme talebini doğal karşılıyoruz. Müttefiklerle ve ben de Türkiye'nin neden Patriot füzesi yerleştirilmesini istediğini anlıyorum" dedi.

'KARAR ÇABUK ALINACAK'

"Karar haftalar içerisinde değil, günler içerisinde alınacak" diyen NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, "Ancak tabii ki izlenmesi gereken bazı prosedürler var. İşin askeri bir yönü var. Uzmanlardan oluşan ekip şu anda Türk yetkililerle işbirliği içerisinde Türkiye'de keşif yapıyor. Patriot füzeleri nerelere yerleştirilecek, bunu tespit edecekler. Ayrıca Patirot operasyonlarını yürüten ABD, Hollanda ve Almanya'nın iç karar süreçleri var bu süreçlerin ardından NATO kararını verecek. Ancak tekrarlamam gerekirse bu karar günler içerisinde gelecek" dedi.

Patriotların komutasının kimde olacağına da açıklık getiren NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, "Komuta, NATO Komuta Kontrol sisteminde olacak. Patriot füzeleri NATO müttefikleri tarafından yerleştirilecek ve füzelerin komutası, NATO Komuta Kontrol Sistemi'nde olacak. Tabiki Türkiye'de bir NATO üyesi" dedi.

'RUSYA'NIN RAHATSIZLIĞI YERSİZ'

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Rusya'nın Türkiye'ye Patriot füze sistemi yerleştirilmesinden duyduğu rahatsızlığın da haklı gerekçelere dayanmadığını belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a, NATO'nun hiçbir zaman askeri müdahale isteği olmadığını açıkça vurguladığını ifade eden Rasmussen, "Üçüncü ülkelerin bu karar sürecine müdahale etme hakları yok. Bu tamamen bir NATO kararı. Türkiye'nin hakkı var. Türkiye yardım talep edebilir. Bu yüzden NATO ülkeleri de muhtemelen olumlu bir cevap vereceklerdir" dedi.

'MALİYETLERDE SORUN YAŞANMAZ'

Rasmussen prosedürler uyarınca sistemin maliyetinin, Patriotları talep eden ve füzeleri yerleştiren ülkeler tarafından karşılandığını ifade etti. NATO Genel Sekreteri Rasmussen, "Patriot füzelerini yerleştirecek ülkeler maliyeti karşılayacak, ev sahibi ülkeler de katkı da bulunacak. Ancak maliyet konusunda bir sorun yaşanacağını sanmıyorum" dedi.

"FÜZELERİN CAYDIRICILIĞI OLACAKTIR'

Suriye sınırına yerleştirilecek Patriot füzelerinin etkin bir caydırıcılığı olacağını dile getiren NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, "Patriot füzelerinin yerleştirilmesi gerginliği azaltacaktır. Potansiyel saldırgan Türkiye'ye saldırmayı aklından bile geçirmeyecektir" şeklinde konuştu.

NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Patriot füze savunma sisteminin Türkiye'nin korunması için yeterli olacağına inandığını da dile getirdi.

'SİYASİ KARARLAR GÜNLER İÇİNDE ÇIKAR'

"Yıl sonunda mı bu füzeler yerleştirilecek? Belli bir zaman çizelgesi var mı?" sorusuna NATO Genel Sekreteri Rasmussen şu sözlerle cevap verdi: "Asıl fiziksel yerleştirme uygulamaya dair durumlara göre değişiyor. Ne zaman olacağını söyleyemem ama siyasi kararların günler için çıkacağını söyleyebilirim." (ntvmsnbc)