Fethullah Gülen cemaatinin  üst düzey üyeleri hakkında açılan ana dava başlıyor. Davanın ilk duruşması 22 Kasım’da görülecek. Ancak, sanık sandalyelerinin çoğu boş olacak. Çünkü, iddianameye göre 73 sanıktan sadece 6’sı yakalandı, diğerleri firarda.

Gülen örgütüne yönelik başsavcılık tarafından yaklaşık iki yıl önce ana soruşturma dosyası açıldı. Bu soruşturma dosyasında Fetullah Gülen'in de şüpheliler arasında bulunduğu üst düzey isimlerle ilgili çalışmalar yapıldı.

ABD’de bulunan Fethullah Gülen’in yanı sıra iddianameye göre örgütün üst düzey isimleri Ekrem Dumanlı, Şerif Ali Tekalan, Halit Esendir,  İsmail Cingöz, Raşit Haylamaz ve İbrahim Kocabıyık gibi isimler operasyonda yakalanamadı. Bu isimlerin operasyondan önce yurtdışına çıktığı belirlendi.

Soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı verilen 73 kişiden 6’sı yakalanabildi. Altı kişiden biri, başka bir suçtan cezaevinde bulunan Hidayet Karaca. Yakalanan diğer isimler Dilaver Azim, Ali Çelik, İlhan İşbilen, Kazım Avcı ve Cemal Türk oldu. Bulunamayan şüpheliler hakkında yakalama kararı çıkartıldı.

Başsavcılık, Temmuz ayında, Fetullah Gülen'in de arasında bulunduğu 73 kişi hakkında "çatı iddianamesi" hazırladı.
 
İddianame Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Dava açılmasını kabul eden mahkeme, ilk duruşmanın 22-25 Kasım 2016'da görülmesine karar verdi.

İddianamede tüm sanıkların “Silahlı örgüt kurmak ve yönetmek”, “anayasayı ihlal”, “hükümeti yıkmaya teşebbüs”,  ve “siyasi – askeri casusluk” gibi suçlardan ağırlaştırılmış müebbet hapis ile cezalandırılması talep ediliyor. (Kaynak: El cezire)