Makedonya'nın "Uluslararası 2013 Tabernakul Edebiyat Ödülü"nü alan Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, Türkiye'de gazetecilerin baskı altında olduğunu belirterek, "Türkiye'de hiçbir gazetede çalışmadığım için, yalnızca kendi başıma romancılık yaptığım için işten atılma korkum yok. Ama ülkemde düşünce özgürlüğü çok kötü vaziyette, yerlerde sürünüyor" dedi.

Yeni Halk Tiyatrosu'nda düzenlenen ödül törende Pamuk, Goran Stamenkov'un eseri olan bronz heykel, altın ve 5 bin Euro'dan oluşan ödülünü, Tabernakul Yayınevi'nin Sahibi Tsvetan Vrajivirski'nin elinden aldı.

Pamuk, burada yaptığı konuşmada, Makedonya'nın en değerli edebiyat ödüllerinden birinin kendisine verilmesinden büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Kitaplarını, okurlarını mutlu etmek için yazdığını ifade eden Pamuk, dünyanın farklı noktalarına yaptığı ziyaretlerde kendisiyle aynı duyguları paylaşan okurların olduğunu görmenin bir yazar için büyük sevinç kaynağı olduğunu söyledi.

Ödül töreni öncesinde, Üsküp Yeni Halk Kütüphanesi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Pamuk, Türkiye'de edebiyatçıların özgür olduğunu ancak edebiyat dışı konulardaki görüşlerinden dolayı zaman zaman sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

Türkiye'de gazetecilerin baskı altında olduğunu belirten Pamuk, şunları ifade etti:

"Yazarsanız başınız derde girebilir, hapse girebilirsiniz, toplum dışına itilebilirsiniz. Baskı daha çok gazeteciler, gazetecilik yapanlar, toplumu bilgilendirenler, olup bitenleri yazanlar üzerinedir. Burada da mahkemeler, hukuk üzerinden baskılar vardır. Bir de büyük gazete patronları üzerinden baskı vardır. İşten atılırsınız. Ben Türkiye'de hiçbir yazıhanede, hiçbir gazetede çalışmadığım için yalnızca kendi başıma romancılık yaptığım için işten atılma korkum yoktur. Ama tekrar altını çizeyim. Ülkemde düşünce özgürlüğü çok kötü vaziyette, yerlerde sürünüyor. Şunu da ekleyelim, eskiden daha iyi değildi."

Uluslararası 2013 Tabernakul Edebiyat Ödülü'nü kazanan yazarlara, Goran Stamenkov'un eseri olan bronz heykel, altın ve para ödülü veriliyor. Orhan Pamuk'un yanı sıra Rus yazar Viktor Erofeev'e de Uluslararası 2013 Tabernakul Edebiyat Ödülü verilecek. Geçen yıl ödül, yazar Milan Kundera ile Lyubivoye Rşumovik'a verilmişti. (Radikal)