Türkiyeli yazar Orhan Pamuk, The New York Times’a verdiği röportajda, Amerikan başkanlarının tamamının Robert M. Pirsig’in kaleme aldığı "Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı" adlı kitabı okuması gerektiğini söyledi. Pamuk, Türkiye Başbakan'ı Recep Tayyip Erdoğan'a ise Natsume Soseki’nin "Ben Bir Kediyim" kitabını okuması gerektiği tavsiyesinde bulundu.

"BANA 'NEDEN BU KİTAP, ORHAN?' DİYE SORMALARINI UMARIM"

Pamuk, New York Tımes için verdiği röportajda, Obama ve ona önerdiği kitap için şu ifadeleri kullandı:

"Başkan seçilmesinden yıllar evvel Obama’yı “Babamdan Hayaller” adlı kitabın yazarı olarak tanıyordum. İyi bir kitaptır. Ona ve diğer tüm Amerikan başkanlarına önereceğim kitap, bazen arkadaşlarıma da hediye ettiğim kitaptır aynı zamanda.

"Onların, kitabı okuduktan sonra, 'Neden bu kitap, Orhan?' diye sormalarını umarım. 'Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı,' Amerika’nın yarattığı sonsuzluk duygusu ile anlam ve değer arayışındaki bireyler hakkında bir kitap. Son derece romantik olan bu kitap, bir roman değil, ama her ciddi romanın yapması gerekeni yapabiliyor. Ayrıca bunda pek çok iyi romanın yaptığından daha başarılı: Hayata dair ayrıntılardan yola çıkarak felsefe yapıyor."

 'KİTAP, AŞIRI BATILILAŞMANIN TEHLİKELERİNİ ANLATIR'

 Pamuk, Erdoğan'a önerdiği, Soseki'nin 'Ben Bir Kediyim' kitabıyla ilgili olarak da şu açıklamaları yaptı:

"Türkiye’nin Başbakanı’nın orduyu politikadan uzaklaştırma ve kışlalara döndürme politikasına saygı duyuyorum. Fakat onun iktidarda bulunduğu süre zarfında pek çokları gibi siyasi görüşlerim dolayısıyla yargılandım. Bu, beni mutsuz ediyor.

"Onu kedi olarak resmeden bir karikatüriste dava açmıştı -ki buraya gelen herkes bilir- ki İstanbul’da yaşayan herkes kedileri çok sever. Bence Erdoğan Japon yazar Natsume Soseki’nin “Ben Bir Kediyim” adlı kitabını keyifle okur. Bu hicivli roman, zeki bir kedi üzerinden, aşırı Batılılaşmanın tehlikelerini anlatır."