Hamas ile İsrail arasındaki takas anlaşması çerçevesinde serbest bırakılan 11 Filistinli Türkiye'de. Mısır’ın başkenti Kahire’den havalanan uçak, gece yarısından hemen sonra Esenboğa Havalimanı'na indi.

Filistin'in Ankara Büyükelçisi Nebil Maruf tarafından karşılanan 1'i kadın 11 Filistinli, uçaktan inişlerinde zafer işareti yaptı ve yeri öptü.

Ortadoğu’daki tarihi takas dün gerçekleşti.

Hamas’ın elindeki İsrailli asker Gilad Şalit karşılığında İsrail’in serbest bırakması öngörülen 1027 Filistinliden 477’si özgürlüğüne kavuştu.

İsrail’in, serbest bırakılanlardan 42’sini sınır dışı etme kararı alması sonrası, bu kişilerden bazılarının Türkiye’ye gönderilmesi gündeme gelmişti ve 1'i kadın 11 kişi Türkiye'den gönderilen uçakla dün gece Kahire’den Ankara'ya getirildi.

Esenboğa Havalimanı'nda Filistin'in Ankara Büyükelçisi Nebil Maruf ve Dışişleri Bakanlığından bazı bürokratlar tarafından karşılanan 11 kişi, uçaktan zafer işareti yaparak indi ve toprağı öptü. Filistinlilerin geceyi Ankara'da geçirecekleri belirtilirken, güvenlik gerekçesiyle, konaklayacakları yer ve sonrasına ilişkin bir açıklama yapılmadı.

İsrail'in sınır dışı etme kararı aldığı 42 kişiden 31'i de Suriye ve Katar'a gönderildi.

"TÜRK HÜKÜMETİ'NE MÜTEŞEKKİRİZ"

Filistin Büyükelçisi Nebil Maruf, havalimanında bir açıklama yaptı.

Filistin halkına ve Filistin Hükümeti'ne destekleri dolayısıyla Filistin Hükümeti ve Devlet Başkanı Mahmud Abbas adına Türkiye'ye teşekkürlerini sunan Maruf, ''Filistinlilerin serbest bırakılması ve Türkiye'ye getirilmesi sürecinde destekleri nedeniyle Türk Hükümeti'ne müteşekkiriz. İnşallah bundan sonra da Filistin özgürlüğüne kavuşuncaya kadar Türkiye'nin desteklerini görmeye devam edeceğiz'' diye konuştu.

Bir soru üzerine Maruf, Filistinlilerin Türkiye'de konaklayacakları yer konusunda Türk Hükümeti'nin karar vereceğini, bu konudaki hazırlıkların Türk yetkililer tarafından detaylı şekilde yapıldığını söyledi. Maruf, Filistinlilerin sağlık kontrolünden geçeceğini de sözlerine ekledi.

İKİ TARAFIN ANLAŞMASIYLA...

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Filistinlilerin Türkiye'ye getirilmesiyle ilgili olarak, ''Bizden resmen başvuruda bulunarak, karşılıklı anlaşmayla Filistin'e ve komşu ülkelere dönmesi uygun görülmeyen, sadece İsrail'in talebi değil iki tarafın da anlaşarak üzerinde mutabık kaldıkları 42 kişiden bir kısmını da biz alacağız'' demişti.