İstanbul Şehir Üniversitesi öğretim üyesi, anayasa profesörü Ergun Özbudun, çözüm sürecindeki tartışmalarla ilgili Vatan'dan Deniz Güçer'in sorularını yanıtladı.

GERİ ÇEKİLME İÇİN YASAL DÜZENLEME TARTIŞMALARI

Geri çekilme konusunda PKK'nin 'yasal zemin' şartını ve hükümetin 'yasaya gerek yok' açıklamalarını değerlendiren Özbudun, "Hükümet henüz buna sıcak bakmıyor, ama bazı hükümet üyeleri de düşünülebileceğini ifade etti. Ben bunun faydalı olacağına kaniyim. Çekilme süreci içinde savcılar, yürürlükteki mevzuatı dayanak alarak müdahalede bulunurlarsa, süreci bitirecek istenmeyen bir durumla karşılaşırız," derken, "Bu bakımdan belli bir süre için çekilen PKK'lılar hakkında takibat yapılmayacağı gibi bir yasal düzenleme, benim aklıma geliyor," diye belirtti.

"GENEL AF GÜNDEME GELMEK ZORUNDA"

Genel Af tartışmalarına ilişkin de açıklama yapan Özbudun, "Genel af bir noktada gündeme girecek, buna kamuoyu hazır olmalı. Ama her şey olumlu sonuçlandıktan sonra silahların bırakılmasıyla belki eş zamanlı olarak bir genel af. Yüzde 100 herkesi kapsamayabilir. Yönetici kadro için yurtdışında ikamet ihtimalleri söz konusu olabilir ama birkaç bin kişiyi topluma entegre etmeye mecburuz. Kesin silah bırakmaya paralel bir süreç olarak genel af da gündeme gelmek zorunda," diye konuştu.

AKİL İNSANLAR TARTIŞMASI

‘Akil Adamlar’ deyimini de abartılı ve iddialı bulduğunu söyleyen Özbudun, bu deyimin ‘İzleme’ veya ‘Barış İzleme Komitesi’ olmasının daha uygun olduğunu belirterek, kendisine böylesi bir teklif gelmediğini ekledi. Özbudun, "Süreci destekliyor, başarıya ulaşmasını diliyorum,” diye de aktardı.

"ÇÖZÜM ANAYASA'DA 'VATANDAŞLIK' TANIMINA YER VERMEMEKTİR"

200 kişilik bir grubun anayasada “Türk vatandaşı ifadesi kalsın” yönündeki bildirisine de değinen Özbudun, "Etnik vurgudan arındırılmış bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı deyimi beni rahatsız etmiyor. Tepki duyan toplum kesimlerini de anlamak mümkün. Bir çözüm de anayasada vatandaşlık tanımına yer vermemektir," dedi.

EYALET SİSTEMİ VE FEDERAL SİSTEM

Özbudun, 'Eyalet sistemi' ve 'Federal Sistemi' tartışmalarına ilişkin değerlendirmesinde ise, "Eyalet sistemi diye bir sistem dünyada mevcut değil. Federal sistem kastediliyor sanıyorum. Türkiye’de federal sistemin sosyolojik ve siyasi temeli olduğuna kani değilim. Evet Kürtler isteyebilir. Ama diğer bölgeler istiyor mu? Diyelim ki Ege bir federal devlet haline gelmek istiyor mu? Böyle bir üniter devletin federal sisteme geçmesi için gerçek bir sosyolojik ihtiyaç olması ve tarihsel bir temeli olması lazım. ABD, Almanya gibi. Üniter devlet içinde yerel yönetim yetkilerinin genişletilmesi ise bütün dünyaya hakim olan bir eğilimdir. Türkiye’de bence federalizmin şartları mevcut değil. 2023’te de oluşacağına kani değilim," diye konuştu.