Bugün Gazetesi’nde, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Turgut Özal’la ilgili “Devlet Özal’ın öleceğini biliyordu” tezini sorgulayacağı iddia edildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı delil çıkmazı nedeniyle mezarını açmayı planladığı Turgut Özal’la ilgili “Devlet Özal’ın öleceğini biliyordu” tezini sorgulayacak. İddiaları araştırıp puzzle modeliyle birleştirecek olan Başsavcılık, Özal’ın vefatının ardından Köşk’e çıkan Süleyman Demirel’in Özal’ın ölümünden önce sipariş ettiği smokini de mercek altına alacak.

DEMİREL’İN SMOKİNİ

Bugün Gazetesi’nden Gökhan Özdağ’ın haberine göre, Başsavcılık, dönemin komuta kademesinden Özal’ın şüpheli ölümüyle ilgili ‘bilgi’ almayı da planlıyor. Özal’ın yaverliğini yapan Genelkurmay 2. Başkanı Aslan Güner’le birlikte hayatta kalan generaller de başkomutanları Özal’ın son dönemini anlatacak.

İddiaya dayanak ise Emin Çölaşan’ın basına yansıyan çarpıcı ifadeleri olacak. Soruşturmayı yürüten Başsavcı Vekili Hüseyin Görüşen ve Özel Yetkili Savcı Kemal Çetin, Çölaşan’a Demirel’le ilgili yazısını sormuştu. Çölaşan 1 Mayıs 2002 tarihli yazısında, “1993’ün ocak ayı. Meclis Başkanı Hüsamettin Cindoruk’la Özal’dan söz ediyoruz. Kulağıma eğiliyor ve şu sözleri söylüyor: Bu gidici. Yakında ölecek. Ben de ‘Olur mu, o hepimizi gömer’ karşılığını veriyorum. Halamın oğlu ise ‘haberin kaynağı babadır. Bu devlet bilgisi... Sadece sen bil ve ağzını sıkı tut. Önümüzdeki yaz aylarını çıkaramayacak. Bunu diyorsa bir bildiği vardır’ ifadelerini kullanmıştı. Böylece Demirel’in Özal’ın ölümünü önceden bilip tedbir almadan neden smokin siparişi verdiği iddiaları da incelenecek.

NEDEN OTOPSİ YAPTIRMADI?

Bir diğer markaja alınacak konu ise Özal’ın eşi Semra Özal’la ilgili olacak. Semra Özal’ın, Turgut Özal’a yapılması planlanan otopsi için, “Ben kocama bıçak değdirtmem” sözü de araştırılacak. Semra Özal eşine ait ‘saç tellerini’ Ahmet Özal ise babasına ait ‘ses kayıtlarını’ savcılığa teslim etmemişti. Tüm tezleri yakından inceleyecek olan savcılık, dönemin bürokrasi kademesi ve siyasilerin açıklamalarını da delil olarak kabul edecek, Kartal Demirağ suikastının ayrıntılarına yeniden bakılacak.