İSTANBUL -  İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 27'si tutuklu 108 sanıklı Birinci Ergenekon Davası'nın 193. duruşması sona erdi. Daha önce Cumhuriyet Gazetesi'ne atılması için polislerin kendine bomba verdiğini söyleyen Bedirhan Şinal bugünkü duruşmada da Osman Yıldırım'ın cezaevinde öldürülmesi için Cezaevi 2. müdüründen görev aldığını ancak savcı koğuşunu değiştirmeyince eylemin gerçekleşmediğini söyledi.

Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda yapılan duruşmaya, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin ile Alparslan Arslan ve Osman Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 25 tutuklu sanık katıldı. Diğer tutuklu sanıklar Ergun Poyraz ve Özkan Kurt ise duruşmaya katılmadı. Davanın tutuksuz sanığı Abdülmuttalip Tonçer ile başka suçtan tutuklu yargılanan tutuksuz sanık Semih Tufan Gülaltay da duruşmada hazır bulundu. Danıştay Başkanlığı adına Hazine avukatı Perihan Özcan müdahil bölümde yerini aldı. Suçtan zarar gördükleri gerekçesiyle davaya katılma talepleri kabul edilen Danıştay saldırısının mağdurları eski Danıştay Başkanı Mustafa Birden, üye hakim Ayfer Özdemir, üye hakim Ayla Gönenç ve tetkik hakimi Ahmet Çobanoğlu duruşmaya katılmadı.

Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese Cumhuriyet Gazetesi'ne molotofkokteyli atılması davasının tutuklu sanıklarından Bedirhan Şinal'in sorgu ve savunmasının alınacağını belirterek kürsüye çağırdı. Özese değişik tarihlerde Şinal'ın cezaevine ve savcılığa verdiği dilekçeleri okudu ve doğru olup olmadığını sordu.

ŞİNAL BAZI DİLEKÇELERİNİ KABUL ETMEDİ
Şinal, 25 Kasım 2008 ve 22 Aralık 2008 tarihlerinde verilen dilekçeyi kabul etmediğini belirterek, dilekçelerdeki imzanın kendisine ait olmadığını belirtti. Şinal, "Polislerin yazdığı senaryonun altına kesinlikle imza atmadım. Geldiler çizdiler yazdılar. İmzam olmayan ifadeyi kabul etmiyorum. Bu imzanın benim olup olmadığının tespitini istiyorum, araştırılsın bulunsun" ifadelerini kullandı.

Şinal'in kabul etmediğini söylediği bir dilekçesini okuyan Başkan Özese, "Kız arkadaşıyla yaşadığı problem nedeniyle bunalıma girdiği, kimsesiz büyüdüğü, cahil olduğu, kendisini kanıtlamak amacıyla sansasyonel eylem yapmak için molotofkokteyli yaptığı ve pişman olduğunun" yazıldığını okudu. Şinal de kız nedeniyle eylem yapacak kişi olmadığını belirterek, bu dilekçede yazılanların da tahliye için heyeti etkilemek amacıyla yazıldığını söyledi. Şinal, polislerin Cumhuriyet Gazetesi'ne atması için kendisine bomba verdiğini tekrar etti.

"HEDEF DAVAYI ERGENEKON'A BAĞLAMAK"
"Biz sizi ne zaman istersek bulabiliriz" şeklinde ifadelerin yer aldığı İlhan Selçuk'un ölümle tehdit edildiği iddia edilen mektupla ilgili olarak Bedirhan Şinal, "Evet ben yazdım. İlhan Selçuk'a istediğimiz zaman ulaşabilirdik. Ölmüş insan hakkında konuşmaya gerek yok ama İhan Selçuk'un evi Şişli'de bir yerde. Gazete de Şişli'de. İlhan Selçuk'u istediğin zaman öldürebilirsin, Başbakan'ı da öldürebilirsin" dedi. Şinal, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne verdiği ve "Cumhuriyet Gazetesi'ne molotofkokteyli atması için Bayrampaşa Cezaevi'nde kendisini Boğaç Kaan Murathan ve diğer sanıkların azmettirdiğine ilişkin dilekçe hakkında, "Evet ben yazdım. Polis bana para teklif ediyor, Polisle aramızda yazdığımız sözleşme var. Asıl hedef davayı Ergenekon'a bağlamaktı" dedi. Şinal, "Tek kişilik hücrede kalıyordum, psikolojim bozulmuştu. Silivri Cezaevi'nde müdürü de 'Dilekçe yaz seni Osman Yıldırım'ın yanına gönderelim' dedi. Dilekçe yazdım. Ama cezaevi savcısı başka bir koğuşa geçmeme izin vermedi" diye konuştu.

"OSMAN YILDIRIM'A BİR EYLEM HAZIRLAMIŞTIK"
Çapraz sorgusunda savcı Nihat Taşkın, Bedirhan Şinal'e "Kim seni Osman Yıldırım'ın yanına göndermek istiyordu" diye sordu. Şinal, "Silivri Cezaevi'nin ikinci müdürü 'Dilekçe yaz. Seni Osman Yıldırım'ın yanına koyalım' dedi. Osman Yıldırım'a bir eylem planlamıştık. Ama eylemi gerçekleştiremedik, savcı engel oldu" diye konuştu. Savcı Taşkın "Yani Osman Yıldırım'ı öldürmenizi kim istedi" diye sordu. Bedirhan Şinal "Silivri 5.No.lu Cezaevinin 2. Müdürü hatta yanında da idare memuru vardı. Bana Osman Yıldırım'ın yanına geçmem için dilekçe yazdırdılar. İtirafçı olduğum için Osman Yıldırım ile yakınlık kurabileceğimi düşündüler. Öldürme eylemini kabul ettim" dedi. Ancak Savcı dilekçemi kabul etmeyerek, eyleme engel oldu" diye iddialarda bulundu.

Şinal'ın sorgu ve savunmasının alınmasına ara veren mahkeme heyeti duruşmayı yarına erteledi. (DHA)