Bilgisayar Mühendisleri Odası (BMO) yaklaşık 50 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının kimlik bilgilerinin çalınmasıyla ilgili açıklama yaptı.

“Örtbas etmeyin, verilerimizi koruyun!” başlıklı açıklamada BMO, kimlik bilgilerinin çalınıp internetten yayınlanmasını “skandal” olarak değerlendirdi.

Bianet’in haberine göre, yaşananların 2009’dan bu yana yaşanan yürütme zafiyetinin sonucu olduğunu belirten BMO, “Kaygılıyız, kimlik ve adres bilgilerimiz herkes tarafından erişilebilir durumda” dedi.

Çalınan kimlik bilgileriyle kişilerin bilgisi olmadan çok sayıda resmi işlem yapılabileceğini, mağduriyetlerin yaşanabileceğini hatırlatan BMO hükümetten yapılan açıklamalarınsa “tutarsız ve ciddiyetten uzak” olduğunu belirtti.

“Kaygılıyız, içeriğinde yapılan değişikliklerle istisnaların esası belirlediği, devletin kendini vatandaştan koruduğu bir Kişisel Verilerin Koruması Kanunu Meclis Genel Kurulu’ndan geçmiş durumda” diyen BMP, vatandaşların ve kamunun uğrayacağı zararın en aza indirilmesi amacıyla önlemler alınması için yetkilileri göreve çağırdı.

BMO’DAN ÖNERİLER

BMO, kişisel verilerin güvenliğini sağlayacak politikaların oluşturulması için şu önerilerde bulundu:

* Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Kanunun; gizlilik, güvenlik, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkeleri doğrultusunda demokratik, katılımcı bir zeminde tüm paydaşlarla yeniden oluşturulmalı.

* Kişisel verilerin toplanması, saklanması ve paylaşılması ile ilgili altyapı, yöntem ve sistemleri tanımlayacak olan Veri Koruma Yönetmeliği vb. ilgili kanunu destekleyecek yönetmeliklerin/yönergelerin oluşturulmalı.

* Kurumların paylaşacağı verilere ait veri setlerinin ve veri elemanlarının belirlenmesi, verinin paylaşıldığı kurumun yetkisine göre bu veri setlerinin oluşturulmasını sağlayan kurum ve servis bazında yetkilendirme altyapıları kurulmalı.

* Kişisel verilerin toplanması, saklanması ve yetkisi olan kurumlarla paylaşılmasını sağlayan bilgi sistemlerinde yüksek dereceli şifreleme altyapıları kurulmalı.

NE OLMUŞTU?

46 milyon 611 bin 709 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına ait kimlik bilgilerinin çalındığı medyaya yansımış, AP "Bugüne kadarki en büyük kamuya ait bilgi sızıntısı" diye yazmıştı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, konuyla ilgili “Bildiğimiz bir konudur, yeni değil” demiş, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) seçim dönemlerinde vatandaşların kimlik bilgilerini seçime girecek siyasi partilere verdiğini belirterek sızıntının bir siyasi partiden kaynaklanmış olabileceğini söylemişti.