İtalya'nın Floransa kentinde bir söyleşiye katılan Nobel ödüllü yaazar Orhan Pamuk, Gezi Parkı direnişiyle ilgili sorularla karşı karşıya kaldı.

"Ülkem için endişeliyim ve olayları dertlenerek takip ediyorum. Gelecek için barışçıl bir çözüme ulaşmak adına hiçbir sinyal yok" diyen Pamuk, protestocuların öfkesine de çok saygılı olduğunu dile getirdi.

'BUGÜN YAŞANANLAR BENİ ENDİŞELENDİRİYOR'

Yazar Orhan Pamuk, İtalyan La Repubblica gazetesinin düzenlediği, bir okuyucu festivali olan, "Repubblica delle İdee" (Fikirlerin Cumhuriyeti) adlı etkinliğe konuk olarak katıldı.

Pamuk, Floransa Belediyesi'ne ait olan Palazzo Vecchio'da (Eski Saray) düzenlenen söyleşide, Türkiye'deki son gelişmeler, kariyeri ve eserleri üzerine La Repubblica gazetesi yazarlarından Marco Ansaldo ve Gazeteci-Yazar Elena Stancanelli'nin sorularını yanıtladı.

'Masumiyetten ve Aşktan' başlıklı söyleşide Gezi Parkı direnişi hakkında düşündükleri sorulan Pamuk, şöyle konuştu:

"Türkiye'de önemli şeyler oluyor. Bir çeşit değişim sürecinden geçiyor. Bugün yaşananlar beni endişelendiriyor. Ülkemin geleceği için de endişeliyim ve göstericiler ile hükümet arasında barışçıl bir çözüme ulaşmak konusunda hiçbir sinyal olmamasından dolayı da çok üzgünüm."

"HÜKÜMET YANLIŞ YAPIYOR"

Türkiye'de yürütülen siyaset ve ifade özgürlüğünden ötürü duyduğu endişeyi de ifade eden Pamuk, İstanbullu bir yazar olduğunu anımsatarak, şöyle konuştu:

"İstanbul'da yaşayan herkesin o meydanda muhakkak unutulmaz bir anısı vardır. O insanları anlıyor ve kucaklıyorum. Sanırım hükümet böyle hassas bir yerde yeni şeyler yapmayı deneyerek, alışveriş merkezi yapmak amaçlı süratle ağaçları keserek büyük yanlış yapıyor. Bir de çok önemli bir nokta var Taksim siyasi bir geçmişe sahip. Orada muhafazakarlar, milliyetçiler, sosyalistler ve sosyal demokratlar ile askerin geçişini gördüm. Umarım bu konu barışla sonuçlanır."

"PROTESTOCULARIN ÖFKESİNE SAYGILIYIM"

Söyleşi sonrası DHA'ya konuşan Orhan Pamuk, Gezi Parkı'ndaki olayları yurt dışından çok üzünlerek ve dertlenerek takip ettiğini anlatarak, "Hükümetin yumuşak davranmasını ve bir sonuca varılmasını istiyorum. Tabii hepimizin derdi Taksim Meydanı'nı kurtarmak. Taksim Meydanı hakkında karar hep birlikte verilmelidir" dedi.

"Protestocuların öfkesine çok saygılıyım" diyerek sözlerini sürdüren Pamuk, "Bütün dünya da onları anlıyor" diye ekledi.