'Balyoz Planı soruşturması kapsamında adliyeye gelerek ifade veren Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı, tutuklandı.

İSTANBUL - ''Balyoz Planı'' soruşturması kapsamında sevk edildiği nöbetçi mahkemece sorgulanan Orgeneral Bilgin Balanlı, tutuklanarak, işlemleri yapılmak üzere İstanbul Merkez Komutanlığına götürüldü.

İstanbul Merkez Komutanlığına bağlı sivil plakalı araçlarla Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne getirilen ve soruşturma savcısı Hüseyin Ayar tarafından, tutuklanma istemiyle İstanbul Nöbetçi 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edilen Orgeneral Balanlı'nın sorgusu sona erdi.

Balanlı, yaklaşık 3 saat süren mahkeme sorgusunun ardından tutuklandı. Balanlı, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde alınan yoğun güvenlik önlemlerinin ardından İstanbul Merkez Komutanlığına götürüldü. Balanlı'nın işlemlerinin bitmesinden sonra, muvazzaf askerlerin yattığı Hasdal Cezaevi'ne götürülmesi bekleniyor.

TUTUKLANAN EN YÜKSEK RÜTBELİ SUBAY

Sabah saatlerinde sivil plakalı iki askeri araç ve korumalarla Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne getirilen Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı'ya, İstanbul Merkez Komutanı Tuğgeneral Muhittin Keçeci'nin eşlik ettiği görüldü.

Balanlı'nın İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Ayar tarafından saat 10.00 sularında başlayan sorgusu, öğleden sonra saat 13.15 sularında sona erdi.

Sorgulamanın bitmesinin ardından korumaları ve kendisine eşlik eden Tuğgeneral Keçeci ile birlikte adliyenin yemekhanesinin bulunduğu bölüme geçen Balanlı'yı gören basın mensupları, sivil plakalı araçların da çalıştırılması ve yemekhane kapısına doğru yanaştırılması üzerine ''Balanlı'nın serbest bırakıldığına dair'' haberler geçti.

Fakat bir süre sonra Balanlı'nın serbest bırakılmadığı, tutuklanması istemiyle İstanbul Nöbetçi 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edildiği öğrenildi. Nöbetçi hakim Resul Çakır'ın yaklaşık 4 saat süresince dosyayı incelemesinin ardından sorguya aldığı Balanlı, 2 saat süren sorgusunun ardından akşam saat 19.15'de tutuklandı.

Adliye kapısında bekleyen basın mensuplarının yoğun ilgisi nedeniyle Balanlı'nın araca bindirilerek çıkış yapacağı güzergahta, çevik kuvvet ekiplerince güvenlik önlemi alındı. Görüntü alınmaması için araçların kapıya iyice yanaştırıldığı sırada adliyeden çıkarılan Balanlı, basın mensuplarının sorularını yanıtsız bıraktı.

Balanlı ile birlikte sorgulara katılan avukatı Şeref Dede, tutuklanma kararıyla ilgili itirazda bulunacaklarını ifade etti.

Eskişehir'deki evinde yapılan aramada ele geçirilen belgelere ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında daha önce adliyeye getirilen emekli Albay Hakan Büyük 29 Nisan'da, Deniz Kuvvetleri Komutanlığında görevli iki albay ve bir binbaşı 12 Mayıs'ta, Hava Kuvvetleri Komutanlığında görevli Hakim Albay Bülent Güncal ile Kurmay Albay Mehmet Erkorkmaz da 20 Mayıs'ta tutuklanmıştı. Bugün tutuklanan Orgeneral Balanlı ile birlikte soruşturma kapsamında biri emekli toplam 7 subay tutuklanmış oldu.

Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde bulunan Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekilliğince yürütülen ''Ergenekon'' ve ''Balyoz Planı'' gibi soruşturmalar kapsamında bugüne kadar tutuklanan en yüksek rütbeli subayın, Harp Akademileri Komutanı Bilgin Balanlı olduğu kaydedildi.

TUTUKLANMASINA NEDEN OLAN BELGE

Önce isimsiz bir ihbar mektubuna dayanarak Gölcük Donanma Komutanlığı’nda ve ardından Eskişehir’de Albay Hakan Büyük’ün evinde ele geçirilen Balyoz belgeleri, Orgeneral Bilgin Balanlı’ya odaklandı. İşte teammüllere göre 30 Ağustos’ta Hava Kuvvetleri Komutanı olması beklenen Orgeneral Balanlı’nın bugün Özel Yetkili Savcı Hüseyin Ayar karşısında cevapladığı sorular.

İHTİMALAT PLANI

“Balyoz”
un, Hava Kuvvetleri’nin görevli olduğu “Oraj Hava Harekat Planı” kapsamında Orgeneral Balanlı’nın da aktif rol aldığı ileri sürülüyor.

Balanlı’yla ilgili Gölcük’te yapılan aramalarda ele geçirilen belgeler arasında, 2003’te hazırlanan “İhtimalat Planı” başlıklı belge öne çıktı. “Çok Gizli” ibareli olan ve dönemin Harp Akademileri Komutanı Org. İbrahim Fırtına’nın 10 Şubat 2003 tarihli sözlü direktifi karşılığında hazırlandığı öne sürülen belgenin altında, dönemin Plan Prensipler Başkanı Tümgeneral Bilgin Balanlı’nın adı yer alıyor. Belgede Oraj hazırlıkları kapsamında yapılan tüm çalışmalar EK-A’da sunulmuş olup, ilgili personele devredilmiştir. İhtimalat Planı hazırlanmasına yönelik olarak planlama grubu oluşturulmuş olup faaliyetler gizlilik içerisinde yürütülmektedir” ifadeleri bulnuyor. Ancak, belgede Balanlı’nın adı olmasına rağmen imzasının olmadığı belirtiliyor.

BAŞARISIZ OLURSAK

Son olarak Eskişehir’de ele geçirilen belgeler arasında da İhtimalat Planı’nın devamı niteliğinde belgelerin olduğu öne sürüldü. İddiaya göre, Orgeneral Fırtına’nın 23 Ocak 2003’te verdiği sözlü emrin ardından “İhtimalat Planı Hazırlama grubu” oluşturuldu ve bilgi Şubat ayında Balanlı tarafından Fırtına’ya iletildi. Balanlı’nın, Oraj’ın uygulanamaması veya başarısız olması durumunda uygulanacak tedbirler ile ilgili planları hazırladığı ve hükümetin söz konusu müdahaleden haberinin olması durumunda, hükümete yakın gözüken personelin kullanılabileceği bilgileri yer aldığı duyuldu.

PLAN İNKAR EDİLECEK

O dönem Balanlı’ya gönderilen “Devir Teslim” isimli belgede ise, “Oraj Hava Harekat İhtimalat Planı’na ilişkin bilgilerin bulunduğu dosyalar Hv. Plt. Tuğg. Beyazıt Karataş’tan teslim alınmıştır. Yapılacak faaliyetler ektedir. Arz ederim” ifadelerinin bulunduğu iddia edildi. Yine Eskişehir’de bulunan bir başka belgede ise, “Gizlilik ihlali yapan personel doğrudan Hv. Plt. Tümg. Bilgin Balanlı’ya bildirilecektir. Soruşturma açılması durumunda plan inkar edilecek, inkar etmeyenler tespit edilecektir. Yeniden görevlendirme ile atanan komutanlara ve personele özellikle dikkat edilecek, bu kişilerin Komutanın adamları oldukları gözden kaçırılmayacak ancak bu kişilerin durumlarının izlenebilmesi için mümkün olduğunca yakın durulacaktır” ifadelerinin yer aldığı öne sürüldü.

Balyoz delillerini yok etmeye çalışmakla da suçlanan Balanlı’nın, Tümgeneral Ahmet Yavuz’a tutuklanmadan 15 gün önce, tüm planların imha edilmesi yönünde emir verdiği ileri sürülmüştü. Eskişehir’de bulunan belgelere göre Balanlı’nın, 9. Ana Jet Üs Komutanlığı döneminde fişlemeler yaptığı ve bazı personeli ‘irticacı’ diye fişleyerek ordudan atılmasını sağladığı da iddia ediliyordu. Balanlı imzalı olduğu öne sürülen “LAHİKA’larda, personelle ilgili “eşinin fotoğrafının peruklu olduğu”, “evinde yapılan aramada Kuran ı Kerim bulunduğu”, “kızının İmam Hatip Lisesi’nde okuduğu”, “telefon rehberinde irticai faaliyetleri gerekçesiyle kontrol altında tutulan diğer bazı personellerin numaralarının bulunduğu” gibi fişleme bilgilerinin olduğu iddia edilmişti. Balanlı’nın 2006-2009 döneminde, bir tarikata ait olduğu öne sürülen Bilvanis isimli bir çiftliği havadan ve karadan yakın takibe aldırdığı ve bu takiplerle RF-4 jetlerinin bile kullanıldığı da öne sürülüyor.

ORAJ PLANI NEDİR?

2003 yılında hükümeti devirmek için hazırlandığı iddia edilen Balyoz Harekat Planı, Suga, Oraj, Sakal ve Çarşaf eylem planlarının birleşiminden oluşuyordu. Oraj Harekat Planı kapsamında Ege’de Yunan hava sahasında bir Türk jetinin düşürülmesi ve böylelikle Yunanistan’la ilişkilere darbe vurulmasının planlandığı öne sürülmüştü. Cüppeli ve sarıklı kişilerin hava müzesini basması ve böylece karmaşa yaratılması gibi birçok eylemin de plan kapsamında olduğu iddia ediliyor.

NEREDE GÖREV YAPIYORLAR?

- Orgeneral Bilgin Balanlı:
Harp Akademileri Komutanı. Oraj Hava Harekât Planı kapsamında dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Halil İbrahim Fırtına ile birlikte çalıştığı iddia ediliyor. Eskişehir’de bir çiftliğin takibi ve Harp Akademileri’nde bazı usulsüz alım iddialarıyla gündeme gelmiş, Genelkurmay bu iddiaları yalanlamıştı. Ağustos’ta TSK teamülleri doğrultusunda Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na getirilmesi bekleniyordu.

-  Korgeneral Turgut Atman: Hava Kuvvetleri Komutanlığı Denetleme ve Değerlendirme Başkanı. Geçtiğimiz yıl korgeneralliğe terfi etmişti. İptal edilen tatbikatlar kapsamında hava unsurlarının bölgeye sevki ve denetlenmesi konusunda görev aldığı belirtildi.

-  Tümgeneral Nedim Güngör Kurutaş: Hava Kuvvetleri Komutanlığı Personel Başkanı. Ağustos’taki YAŞ toplantısında korgeneralliğe terfi edebilmesi için dosyası komutanların önüne gelecekti. İptal edilen tatbikatlarda hangi birliklerin katılacağı hususunda görev aldığı ifade edildi.

-  Tümgeneral Beyazıt Karataş: Diyarbakır merkezli 2. Hava Kuvveti Komutan Yardımcısı. Ağustos’taki YAŞ toplantısında korgeneralliğe terfisi görüşülecek. Özellikle Irak’ın kuzeyinde yöneltilen hava harekâtlarında etkin görev alıyordu.

-  Tümamiral Ahmet Sinan Ertuğrul: Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Muhabere Elektronik Bilgi Sistemler Komutanı. Geçtiğimiz yıl bu rütbeye terfi etmişti. Eylül’de korsan avcılığıyla görevli CTF-151 kapsamında Somali açıklarındaki birliğin komutasını üstlendi.

-  Tuğgeneral Mustafa Erhan Pamuk: Genelkurmay Bilimsel Karar Destek Merkez Başkanı. 2009’da bu rütbeye terfi oldu.

-  Tuğgeneral Mehmet Eldem: Hava Kuvvetleri Komutanlığı Personel Daire Başkanı. Ağustos 2010’da bu rütbeye terfi oldu. Tatbikat kapsamında görevli personel ile ilgili bazı görevler yürüttüğü kaydedildi.

GAZETEPORT