Taksim Gezi Parkı’nda başlayan ve ardından tüm Türkiye’ye yayılan Gezi protestolarıyla ilgili İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün polisin göstericilere karşı orantısız güç kullanmasıyla ilgili başlatığı soruşturmada 43 polise disiplin cezası verildi.

Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Eskişehir ve Hatay’da polisin orantısız güç kullanmasıyla ilgili soruşturma yürüten müfetişler, basına yansıyan fotoğraf, görüntüler ile güvenlik ve MOBESE görüntülerini inceledi. Orantısız güç kullandığı belirlenen polislere, “Gaz kullanırken havaya doğru atmak yerine neden vatandaşın üzerine ateş edildi?”, “Gazdan önce neden su kullanılmadı?”, “Gerekli uyarıyı yaptınız mı?”, “Yapılan uyarı anonslarından sonra göstericilerin dağılmaları için yeteri süre beklendi mi?” ve “Yakın mesafeden neden gaz sıktınız?” soruları yöneltildi.

MÜFETTİŞLER: ORANTISIZ GÜÇ

Müfetişler, polisin belli ölçülerde orantısız güç kullandığı ve bireysel yanlışlar yapıldığı yönünde rapor hazırladı. Bu raporlar doğrultusunda açılan soruşturma kapsamında İstanbul’da gösterilerin simgesi olan ‘Kırmızılı Kadın’a yakın mesafede biber gazı sıkan polis ile İzmir’de Türk bayraklı genç kızın arkasından gelerek saçını çekerek şiddet uygulayan polislerin de aralarında bulunduğu 43 polise, 6 ay ile 16 ay arasında kıdem durdurma cezası verildi.

Orantısız güç kullandığı belirlenen 32’si amir 137’si çoğu çevik kuvvet ekibinde olmak üzere 169 polis hakkındaki soruşturma ise devam ediyor. Haklarında soruşturma açılan polisler arasında gösteriler sırasında polis yeleği giymeyen, elinde sopalarla göstericilere saldıran sivil polis memurları da bulunuyor. (Hürriyet)