İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla, gizli bir soruşturma kapsamında “3. dalga” olarak adlandırılan operasyon için düğmeye basıldı. Alınan bilgilere göre, adli kolluk görevi yerine getirmedi. Görevi yerine getirmeme sebebi olarak emniyet birimlerine üstlerinden gelen talimat gösteriliyor.  Operasyonun konusunun, Beyoğlu Belediyesi kapsamında yapıldığı iddia edilen imar yolsuzlukları olduğu öne sürülüyor.

T24'ten Arzu Yıldız'ın haberine göre; İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı 17 Aralık ve 25 Aralık tarihli iki operasyondan sonra üçüncüsü için düğmeye basıldı. Savcı Zekeriya Öz sorumluluğunda başlatılan 17 Aralık operasyonu üzerine işadamı Ali Ağaoğlu, İranlı işadamı Rıza Zerrab, Halk Bankası Genel Müdür Süleyman Aslan, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve iddialar ardından istifa eden üç bakanın oğulları dahil pek çok kişi gözaltına alınmıştı. Bazı isimler adliyeye sev edildikten sonra serbest bırakıldı. Süreçte Adli Kolluk Yönetmeliği değiştirilerek operasyona dahil olan polis ve yargı mensuplarının üstlerini bilgilendirmesi zorunluluğu getirildi.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Muammer Akkaş tarafından 25 Aralık’ta ikinci operasyon için düğmeye basıldı. Ancak, adli kolluk mahkeme kararını uygulamadı. Daha sonra edinilen bilgilere göre, ilgili dosyada şüpheliler arasında Başbakan Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan, işadamı Usame Kutub, Yasin El Kadı, Muaz Kadı, Latif Topbaş ve Abdullah Tivnikli de vardı. Mahkemenin kararının uygulanmaması eleştirilere neden olurken 27 Aralık’ta Danıştay Adli Kolluk Yönetmeliği’ndeki değişikliğin durdurulmasına karar verdi. Ancak, ifadeye çağrılan Bilal Erdoğan da dahil olmak üzere şüpheliler savcılığa veya emniyete gelmedi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 16 Ocak 2014’te gizli bir soruşturma kapsamında İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Şube’ye sabah saatlerinde talimat gönderildi. Ancak talimat yerine getirilmedi. Alınan bilgiye göre, emniyet birimlerine üstlerinden gelen talimat nedeniyle operasyon yapılamadı.

Savcılık, operasyonun yapılması konusundaki girişimlerini sürdürürken talimatın yerine getirilmemesi halinde emri uygulamayan kolluk güçleri hakkında suç duyurusunda bulunulacak.