İstanbul’da dört yıl önce polis tarafından psikolojik ve fiziksel işkenceye maruz kalan ve bu yüzden intihar eden mimar Onur Yaser Can’ın sorgusunda bulunan polis darbe girişimi soruşturmasında tutuklandı.
 
Diken’in haberine göre, darbe girişimi kapsamında başlatılan soruşturmada gözaltına alınan 28 polisten 26’sı tutuklandı. Bunlardan biri de yıllar önce Onur Yaser Can davasıyla ismi duyulan polis Hakan Aydın’dı.
 
Onur Yaser Can, 2 Haziran 2010’da Harbiye’de 8 gram esrar satın aldığı gerekçesiyle gözaltına alınmış, yakalanmasından itibaren, sayısız hak ihlali ve usulsüz uygulamaya maruz bırakılmıştı.
 
Yasalarda zorunlu olmasına rağmen giriş doktor raporu temin edilmediği gibi ifadesi de avukat bulunmadan alınmıştı. Can, Narkotik Büro’ya üçüncü kez çağrıldığını öğrenmesinin ardından 28 yaşındayken evinin penceresinden atlayarak hayatına son vermişti.
 
Aile, Onur Yaser’i alıkoyan ve ifadesine giren polisler hakkında ‘işkence, görevi kötüye kullanma ve cinsel saldırı’dan suç duyurusunda bulunsa da, Ergenekon ve 17 Aralık davalarının savcısı olarak bilinen Muammer Akkaş takipsizlik kararı vererek davayı kabul etmemiş, sonrasında başlayan hukuk savaşında da çok yol alınamamıştı. Anne Hatice Can da, üç buçuk yıl hukuk mücadelesi vermesinin ardından dayanamayarak intihar etmişti.
 
Can ailesi, yıllar boyunca verdikleri hukuk savaşında yedi polisi işaret etti. Ancak sadece iki polis hakkında Onur Yaser’in ifadesini değiştirdikleri gerekçesiyle evrakta sahtecilikten dava açılmıştı.
 
Can ailesi, sanık polislerin yalan söylediğini, Onur Yaser’i yakalayan polisler olmamalarına rağmen bu suçu üstlendiklerini söylüyordu.