Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı, Ocak-Eylül döneminin trafik bilançosunu açıkladı.

Araştırmada Türkiye’de en çok ölümlü kaza İstanbul’da yaşanırken, Dersim’de ölümlü trafik kazası meydana gelmedi. Bu yılın Ocak-Eylül döneminde meydana gelen 306 bin 813 kazada, 2 bin 722 kişi olay yerinde hayatını kaybetti. Yetkililer, Dersim’de ölümlü kaza olmamasının nedenini ise sürücülerin eğitimli ve duyarlı olmasına bağladı.

‘EĞİTİMLİ OLUNCA KAZA ORANI DÜŞÜYOR..’

Tunceli Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Müdürü İsmail Çelik, Dersim’deki sürücülerin ve halkın trafik kurallarına uyma konusunda çok duyarlı olduklarını ve eğitimli bir toplum olduğu için herkesin birbirini denetlediğini, bu nedenle trafik kazası oranının Türkiye ortalamasının altında olduğunu söyledi.

Dersim’de 10 aylık dönemde hiç ölümlü trafik kazasının yaşanmamasının örnek olduğunu anlatan Çelik, “2017 yılı ilk 10 aylık dönemde Tunceli ilimizde ölümlü kaza meydana gelmemiştir. Bu konuyla ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla ortak eğitim ve bilinçlendirme toplantılarımız, trafik tanzim ve düzeniyle ilgili uygulamalarımız devam edecektir. Ayrıca burada göstermiş oldukları duyarlılıktan dolayı da Tunceli halkımıza teşekkür ederiz. Gerçekten çok bilinçli ve eğitimli bir halk herkes trafik kurallarına uyuyor ben bunu eğitime bağlıyorum. Her konuda kendilerini yetiştirip kurallara uyuyor, böyle olunca da kaza oranı giderek düşüyor” dedi.

Dersim’de son 10 aylık zaman içerisinde 71 trafik kazasının meydana geldiğini anlatan Çelik, “Elimizdeki son istatistiklere göre Tunceli’de son 10 aylık dönemde 71 trafik kazası yaşanmış, bu kazalar sonucunda 137 vatandaşımız hafif yaralanmıştır” diye konuştu.

‘SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRİYORLAR’

Konuyla ilgili konuşan Dersimliler ise trafik kazası oranının düşük olması ve 10 aylık dönemde ölümlü trafik kazasının yaşanmamasının eğitimli toplumdan kaynaklandığını söyledi. Dersimli Celal Karagöz, çocuk, genç, yaşlı herkesin Tunceli’de duyarlı ve eğitimli olduğunu belirterek, “Ölümlü kaza niye yaşanmıyor? Onu söyleyeyim. Birincisi Dersim insanının eğitim düzeyinin yükselmesi ve burada gelecek sorumluluklarını yerine getirmeleri.

Kazalarda aşırı hız yapmamaları, trafik levhalarına, kurallarına uyma ana sebeptir. İkincisi, burada yapılan trafik ışıklandırmaları, çarşı merkezinde özellikle ölümlü kazanın yaşanacağı yerlerde yapılan trafik ışıklamaları bu kazaların önüne geçti. Bunun dışında çok fazla kontrol de yok. Aslında insanların bilinci kendi yerinde” şeklinde konuştu.

Polis ekiplerinin yaptığı kontrollerde durdurulan aracın kadın sürücüsü Bahar Yıldız, trafik kurallarına herkesin uyduğunu ve kadınların trafikte hiç zorlanmadığını ifade ederek, şöyle konuştu: “Diğer şehirlerde, özellikle kadın sürücüleri sıkıştırıyorlar. Ama Dersim’de herkes eşit, kadın-erkek sürücü fark etmiyor. Hatta kadın sürücüye karşı daha nazik bir davranış söz konusu. Hiçbir sıkıntı yaşamadan kurallara uyarak, Dersim’de araç kullanabiliyorum.”

Kadın sürücü Kumru Koçak da, Dersim’deki eğitim seviyesinin yüksek olmasından kaynaklı, insanların trafik kurallarına uyduğu için ölümlü kazaların yaşanmadığını belirterek, araç kullanırken, hiç sıkıntı yaşamadığını anlattı.