Çaldıran'daki Kobani eylemlerinde elinde telsiz bulunduğu için, "Sen bizi göstericilere anons mu ediyorsun?" denilerek gözaltına alınan ve ilçede kimse ölmediği halde 'kasten cinayet' suçundan tutuklanan zabıta Abdulaziz Adıyaman, iki buçuk ay sonra serbest bırakıldı.

Van Çaldıran Belediyesi’nde zabıta olarak görev yapan 48 yaşındaki Abdulaziz Adıyaman 8 Ekim'de resmi kıyafetiyle çarşıya gitti. Adıyaman, gösterilerin sürdüğü Merkez Camisi’nin avlusunda durmaktayken, polisler tarafından gözaltına alındı. Polis M.Ç., savcılıkta alınan ifadesinde, Adıyaman’ın polislere bakarak, telsiziyle birşeyler konuştuğunu gördüklerini söyleyerek, “Bizim hakkımızda bilgi verdiğini düşünerek yanına gittiğimizde hızla uzaklaşmaya ve kaçmaya çalıştı” dedi. Bunun üzerine Adıyaman’ı kovaladıklarını anlatan M.Ç., “Arkadaşlarımızla şahsı yakaladık. Telsizle kime bilgi verdiğini ve yerimizi göstericilere söyleyip söylemediğini sorduk. ‘Bana kimse karışamaz, ben zabıtayım, olaylarla bilgi vermek zorundayım’ dedi. Kime bilgi verdiğini sorduk. Bana bilgi vermek zorunda olmadığını söyledi. Bunun üzerine amirliğe getirdik” dedi.

İsmail Saymaz'ın Radikal'de yer alan haberine göre emniyette, Adıyaman’ın da aralarında bulunduğu sekiz kişi hakkında 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet savıyla fezleke düzenlenerek, savcılığa sevk edildi. Adıyaman, savcılıktaki ifadesinde, olay günü namaz kılmak amacıyla camiye gittiğini ve gözaltına alındığını belirterek, “Bana ‘Şerefsiz sen telsizle anons mu yapıyorsun?’ dedi. ‘Telsizle anons yapacak kadar karaktersiz değilim’ dedim. Zaten telsiz de çalışmıyordu. Sistem kapalıydı” dedi. Adıyaman kalp hastası olduğu halde polis amirliğinde “Geber” denilerek dövüldüğünü de söyledi.

Savcılık, “silahlı örgüt üyeliği ve görevli memura direnme” iddiasıyla Adıyaman ve yedi kişiyi Çaldıran Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevk etti. Adıyaman bu mahkemenin kararıyla ilçedeki gösterilerde hiç kimse ölmemesine rağmen 'kasten cinayet' iddiasıyla tutuklanarak, zabıta kıyafetiyle cezaevine gönderildi. Avukat Mahmut Kaçan’ın iki buçuk aydır yaptıkları bütün itirazların karşılıksız kaldığını belirterek, “Müvekillimizin tutuklandığı günden beri sürekli klasik gerekçelerle tutukluluk halinin devamına karar verilmişti. En vahim durum da, ilçede ölen olmadığı halde müvekkilin kasten öldürme suçundan tuklanmasıydı. Geç de olsa müvekkilimizin serbest kalmasından mutluyuz” dedi.