Luigi Padovese, ölümünden 6 ay önce Trabzon Valisi Kızılcık’a Trabzon’daki Hıristiyan cemaatin güvenlik sorunları olduğunu mektupla bildirmiş. Vali de gerekli tedbirlerin zaten alındığı yanıtını vermiş

Hatay’da geçen yıl haziran ayında evinde bıçaklanarak öldürülen Papalık Anadolu Temsilcisi Piskopos Luigi Padovese’nin ölümünden 6 ay önce Trabzon Valisi Recep Kızılcık’a Katolik cemaati olarak güvenlik endişesi içinde olduklarını anlatan bir mektup yazdığı ortaya çıktı. Öldürülen rahip, mektubunda, Trabzon’daki Hıristiyan cemaatin güvenlik elemanı olduğunu söyleyen bazı kişiler tarafından tehdit edildiğine dair aldığı duyumlardan ötürü endişeli olduğunu belirtiyor.

Trabzon Valisi Recep Kızılcık, “Rahip Padovese, mektubunda kiliseyle ilgili bazı taleplerde bulunarak güvenlik önlemlerinin artırılmasını istemişti. Biz de kendisine gerekli tedbirlerin zaten alındığı ancak daha hassas davranılacağını iletmiştik” dedi.

İŞTE O MEKTUP

Rahip Padovese’nin 11 Aralık 2009’da Trabzon Valisi Recep Kızılcık’a yazdığı mektup şöyle:

“Bu mektupla size daha önce anlamlandıramadığımızdan ötürü, aktarmadığımız sorunları anlatmak istiyorum. Bu sorunlar süregelmeseydi üzerinde durmayacağımızdan emin olmanızı isteriz. Ancak artık ciddi güvenlik endişemiz doğmaya başlamıştır. Kilisemizin cemaatinde yer alan ve güvenlik sebebiyle adını zikredemeyeceğimiz bir kişi sivil plakalı bir araçla güpegündüz, zorla alıkonulmuştur. Bu kişiye, kendilerine kiliseyle ilgili bilgiler vermesi aksi halde başının derde gireceği söylenmiştir. Aldığımız plaka bilgisini internet ortamında araç sorgulamadan kontrol ettiğimizde plakayla aracın örtüşmediğini tespit etmiştik. Dolayısıyla plakanın sahte olduğunu anlamıştık.”

UTANÇ VERİCİ

Padovese’nin mektubu şöyle devam ediyor: “Sonrasında, son Ramazan Bayramı sonrasında kilisemizi ziyaret eden birkaç şahsın kilise çıkışı yolu kesilerek ne sebeple kiliseye geldiklerini soran ve kendini güvenlik elemanı olarak tanıtan şahısların varlığı konusunda tarafımıza bilgi verilmiştir. Bunlara benzer, tarafımıza iletilen olayların tümünü aktarmamız halinde emin olunuz bu mektup okunması uzun zaman alacak bir boyuta ulaşacaktır. Kendisini güvenlik elemanı olarak tanıtan bu şahıslar bizde, cemaatimizde ve kiliseyi ziyaret eden sıradan vatandaşlarda ciddi güvenlik endişesi yaratmaktadırlar. Bu şahısların güvenlik elemanı olduklarına inanmak istemiyoruz. Aksi durum söz konusu ise bu uygulamalar utanç vericidir.”

Mektubunda Padovese sözlerini şöyle sürdürüyor: “Emniyet mensubu, istihbarat elemanı olsalar dahi bu şahıslar görevlerini hukuk çerçevesinde, çirkinlik yaratmayacak şekilde yerine getirmelidirler.

Hukuk dışı uygulamaların son verilmesi için tarafınızca gerekli hassasiyetin gösterilmesini diliyorum. Kilisemizle ilgili olarak uygulanan güvenlik tedbirlerinin ve bunları uygulayanların kim olduğunun tarafımıza bildirilmesini arz ederiz. Zira bu şekilde kimin güvenlik elemanı olduğunu kimin olmadığını bilerek güvenlik endişesi yaşamadan hayatımızı sürdürebileceğiz.”

CİDDİYE ALINMADI

Öldürülen rahibin avukatı Ercan Eriş, ise Padovese’nin söz ettiği tehditlerin ciddiye alınmadığını söyleyerek, şunları belirtti: “Trabzon Santa Maria Kilisesi ziyaretçileri ile cemaatten bazı kişiler, emniyet mensubu olduğunu söyleyen sivil kıyafetli birkaç kişi tarafından ‘Bu kiliseye neden geliyorsunuz? Gelmeyeceksiniz’ sözleriyle uyarılmıştı.

Sivil görünümlü başka bir kişi ise, ‘Herhangi bir konuda ses etmeyin. Buraya bir şey bırakır, sonrasında arama kararıyla geliriz. Ne olduğunu izah edemezsiniz’ şeklinde örtülü tehditte bulunmuştu. Rahip Padovese de benzer olaylar sıklaşınca episkoposluğa bağlı kiliselerdeki kamera sayısını artırmıştı. Şikayetlerin yeteri kadar ciddiye alınmadığını düşünüyorum.”

VALİ: DAHA HASSAS OLUNACAĞINI İLETTİK

Trabzon Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Padovese tarafından Vali Recep Kızılcık’a 11 Aralık 2009 tarihli bir mektup geldiğini, 22 Şubat 2010’da mektuba cevap verildiğini kaydetti.

Türkiye, Anadolu Havarisel Episkoposu Luigi Padovese 3 Haziran 2010 tarihinde İskenderun'daki yazlık evinde Şoförü tarafından öldürülmüştü.

Milliyet’e bilgi veren yetkili, “Cevapta, bahsi geçen konu hakkında gerekli tedbirlerin alındığı, kilise güvenliği uygulamalarının genel bir durum olduğu ve her zaman yapıldığı, özel tedbirlere ihtiyaç olmadığı belirtiliyor” diye konuştu. Milliyet’e konuşan Trabzon Valisi Recep Kızılcık ise “Rahip Padovese, mektubunda kiliseyle ilgili bazı taleplerde bulunarak güvenlik önlemlerinin artırılmasını istemişti. Biz de kendisine gerekli tedbirlerin zaten alındığı ancak daha hassas davranılacağını iletmiştik” dedi.

RAHİP SANTORO DA ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

Trabzon Santa Maria Kilisesi Rahibi Andrea Santoro, 5 Şubat 2006 tarihinde kilisede uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti. Hrant Dink cinayetinin azmettiricisi olduğu iddiasıyla yargılanan Yasin Hayal de, Erhan Tuncel’in kendisine “Trabzon’da misyonerlik faaliyetleri çok artmış, buradaki papazı indirelim” sözleri basına yansımıştı. (BURCU KARAKAŞ / MİLLİYET)