Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde köy okulunun duvarına çimle‘Kobani’, ‘Biji’, ‘Bijo’, ‘PK’ ve ‘YPG’ yazdıkları gerekçesiyle iki çocuğun yargılandığı davada çocuklardan birine ‘kamu malına zarar vermek’ten 6 ay 20 gün hapis cezası verildi.

ÖNCE ÖRGÜT PROPAGANDASI

İsmail Saymaz’ın Radikal’de yer alan haberine göre, mahmekenin verdiği ceza ertelenirken, diğer çocuğa yaşından dolayı suçun ayırdında olmadığı gerekçesiyle ceza vermedi.

Olay, geçtiğimiz Kasım ayında Suruç’taki Bostancılar İlkokulu’nda meydana geldi. O tarihte 18 yaşında olan İ.H.K. ile 17 yaşındaki O.E., 15 yaşındaki M.K. ve 13 yaşındaki H.O., okulun sol tarafına çimenlerle ‘Kobani, Biji, Bijo, PK’, giriş kapısının sağ duvarına ‘Kobani Bilir’, merdivenlerin sağ duvarına da ‘YPG, 63, PKK , Serör’ kelimelerini yazdı.

Çocuklar jandarma tarafından gözaltına alındı ve haklarında ‘örgüt propagandası’ iddiasıyla işlem yapıldı. Daha sonra ise, kamu malına zarar vermek suçlamasıyla Suruç Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

YAZILAR ÇAMAŞIR SUYLA SİLİNDİ, DAVA DEVAM ETTİ

Okulun müdürü İbrahim Halil Topal, çimle yazılan yazıların öğretmenler tarafından çamaşır suyuyla temizlendiğini belirtip, “Bir boya masrafımız ve maddi zararımız yoktur. Şikayetçi değilim” dedi. Öte yandan çocuklar da verdikleri ifadede, yazıları yazdıktan sonra pişman olduklarını, camiden getirdikleri suyla yazıyı sildiklerini belirtti.

Çocuklardan H.O., yazıların ne anlama geldiğini bilmediğini de ifadesine ekledi.

Mahkeme, olay tarihinde 17 yaşında olan O.E. hakkında altı ay 20 gün hapis cezası verip, bunu 4 bin TL’ye çevrildi. Daha sonra da hükmün açıklanmasının ertelenmesine hükmetti. H.O. ise yaşı nedeniyle ceza almadı.

‘I LOVE YOU’ YAZSALAR DAVA AÇILIR MIYDI?

H.O.’nun avukatı Müslüm Baran, yazıların Kobani’ye IŞİD saldırılarının yoğun olduğu, tüm ilçede herkesin bu konudan bahsettiği bir dönemde yazıldığını belirtti.

Okulun herhangi bir zararı olmadığının altını çizen Baran, “Kamu malına zarar verme suçunun unsurları da yoktur. Çünkü ortada zarar yoktur. Çok zorlarsak, duvarı kirletmekten bir kabahat çıkarılabilir ki bunun da önemli bir yaptırımı yoktur. Çocuklar okul duvarına ‘I love you, aşkım, hasretimsin’ yazsaydı bu dava açılmazdı. Ancak yazılar siyasi içerikli olduğu için devlet nezdinde işin boyutu değişmiş ve çocuklar yargılanmıştır” dedi.

‘DEVLET DAHA ÇOK ZARARA UĞRADI’


Çimle yazılan yazılar nedeniyle açılan davanın kamuya daha fazla maddi zarar verdiğini belirten Baran, “Çünkü her bir çocuğa zorunlu avukat ve psikolog atanarak 630,25 TL masraf yapılmıştır. Üç çocuğa toplam 1.890,25 TL masraf ve diğer kırtasiye giderlerini de eklersek 2000 TL’nin üzerinde masraf yapılmıştır. Personelin harcadığı mesai de işin başka bir boyutu. Eğer kamunun bir zararı varsa çocukların duvar üzerinde yazdığı yazılar ile değil gereksiz şekilde bu kadar yapılan harcama ile oluşmuştur” diye konuştu.