THKP-C’nin kurucularından, yazar, çevirmen, yayıncı Oktay Etiman 70 yaşında hayatını kaybetti.

68 kuşağının önemli isimlerinden olan Etiman bir süredir zatürre tanısıyla yatırıldığı Hacettepe Hastanesi’nde tedavi altındaydı.

Oktay Etiman yaptığı çevirilerle hayatını kazanıyordu. Hayatının son anlarına kadar eylemci ruhunu sürdüren Etiman, Yüksel Caddesi eylemlerinde de sık sık görülüyordu. 

Etiman, kamuoyunda Ayşe öğretmen olarak bilinen Ayşe Çelik'in söylediği, "çocuklar öldürülmesin, barış olsun" sözlerine de sahip çıkmış ve kendisini ben de bu suçu işledim diye ihbar etmişti. 

OKTAY ETİMAN KİMDİR

1947 yılında Adana’da dünyaya gelen Oktay Etiman, Ankara SBF’de öğrenim gördü. Burada öğrenci eylemleri nedeniyle tutuklandı. 68 kuşağı devrimcilerinden ilk kez elektrikli işkenceye tabi tutularak tarihe geç­ti.

THKP-C’nin çekirdek kadrosu arasında yer aldı. İstanbul eylem grubu içindeydi. Akbank Selami­çeşme soygununa katıldı. Efraim Elrom’un kaçırılma eyleminde bu­lundu.

12 Mart’ta açılan THKP-C davasından yargılandı ve müebbet hapse mahkum oldu. 12 Mart Muhtırası sonrası hakkında idam cezası talep edildi, ancak af yasası ile cezası 30 yıla düşürüldü.

İnfaz hükümleri ile hayatının 14 yılı cezaevinde geçirdi.