İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Özgürlükçü Hukukçular Derneğinden (ÖHD) 9 avukat ve Tutuklu Aileleri ile Dayanışma Derneği (TUAD) yöneticilerinin de aralarında olduğu 50 kişi hakkında hazırlanan iddianameyi kabul etti.

DİHA’nın haberine göre; ilk duruşması 22 Haziran’da görülecek davanın iddianamesinde ÖHD’li Avukatlar İrfan Arasan, Ayşe Acınıklı, Hüseyin Boğatekin, Şefik Çelik, Adem Çalışcı, Ayşe Başar, Tamer Doğan, Ramazan Demir ve Mustafa Rüzgar, “PKK’nin cezaevi yapılanmasının kurye avukatları olmak ve avukatlık görevini icra etmenin avantajlarını kullanarak cezaevlerine aktarım, iletişim faaliyetlerini gerçekleştirmek”le suçlanıyor.

Avukatların sosyal medya hesaplarından yaptıkları “AİHM, Cizre ve Hacı Lokman Birlik paylaşımları” suç olarak sayan savcı, avukatların müvekkilleriyle yaptıkları cezaevi görüşmelerini “kuryelik” faaliyeti olduğunu ileri sürdü.

AVUKAT-MÜVEKKİL GÖRÜŞMESİNE ‘KURYELİK’ SUÇLAMASI

Avukat Ramazan Demir’in Twitter’daki “AİHM bu sabah Cizre’de yaralanıp hastaneye götürülmesine izin verilmeyen Cihan Karaman için ÖHD olarak yaptığımız başvuruda da tedbir kararı verdi. Gerekirse her yaralanan için tek tek AİHM’e gider ama ablukanızı yine kırarız” paylaşımı, iddianamede, “Türkiye Cumhuriyeti’nin terörle mücadelesi abluka olarak değerlendirdi” şeklinde yer aldı. 

Avukat Hüseyin Boğatekin’e ilişkin de savcılık, Boğatekin’in müvekkilleri ile görüşmesini “kuryelik” olarak değerlendirerek, sosyal medya paylaşımlarını da “örgüt üyeliği”nin delili olarak saydı. 

İddianamede, avukatların sosyal medya paylaşımları aracılığıyla “örgüt propagandası” yaptığı iddia edildi.

NE OLMUŞTU?

ÖHD’li 9 avukat ve Tutuklu Aileleri ile Dayanışma Derneği yöneticilerinin de aralarında olduğu 24 kişi, 16 Mart’ta sabaha karşı yapılan baskınlarla gözaltına alınmış, 19 Mart’ta çıkarıldıkları mahkemede tutuksuz yargılanmak üzere bırakılmışlardı. Savcılığını itirazı üzerine Avukatlar Hüseyin Boğatekin, Ayşe Gösterişlioğlu Başar, Ramazan Demir ve Ayşe Acinikli’nin de aralarında bulunduğu 17 kişi hakkında tutuklama kararı verilmişti. 

Avukat Hüseyin Boğatekin 23 Mart’ta Çağlayan’daki İstanbul Adliyesinde müvekkilleri tutuklu öğrencilerin duruşmasını beklerken gözaltına alınmış ve Avukat Ayşe Başar ile tutuklanmıştı. Ayşe Başar, avukatlarının itirazı sonucu 28 Mart’ta, Hüseyin Boğatekin de 1 Nisan’da serbest bırakılmıştı. Avukatlar Ayşe Acinikli ve Ramazan Demir de 6 Nisan’da ifade vermek üzere gittikleri adliyede çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmıştı.

(Kaynak: DİHA)