CHP Balıkesir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Mehmet Tüm, ekonomik zorluk ve işsizlik nedeniyle intihar edenleri TBMM gündemine taşıdı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Tüm, OHAL ilanıyla birlikte ekonomik nedenlerle intihar edenlerin sayısının arttığını söyledi.

Geçtiğimiz Cuma günü İzmir'in Ödemiş ilçesinde 17 yaşındaki Caner Taşpınar’ın borçları yüzünden bunalıma girmesi nedeniyle kendini astığını hatırlatan CHP’li Tüm, bu yıl içerisinde geçim zorluğu veya işsizlik nedeniyle onlarca intihar vakasının yaşandığını ifade etti.

Özellikle OHAL’den sonra ülkenin içine girdiği ekonomik çıkmaz, şirketlerin batması, kamudan haksız yere ihraç edilme, kredi borçlanmasındaki ciddi artış ve geleceğe dair umutsuzluğun artması gibi birçok etmenin insanları intihara sürüklediğini belirten Tüm, “İntihar korkarım ki artık psikolojik bir vaka değil, sosyolojik ve ekonomik bir olaya dönüşmektedir. AKP’nin yarattığı güvensizlik ve belirsizlik iklimi, özellikle gençleri ‘güzel bir geleceğe’ dair algısını yerle bir etmektedir. Sağlıklı bir toplumu inşa etmek için gençleri geleceksizliğe mahkûm eden bu anlayışın bir an önce sonlandırılması şarttır. 2019’da da bunu hep birlikte başaracağız.”

İŞSİZLİK NEDENİYLE KAÇ KİŞİ İNTİHAR ETTİ?

Tüm önergesinde şu sorulara yanıt istedi:

“*20 Temmuz OHAL ilanından sonra ekonomik zorluk veya işsizlikten dolayı intihar eden kişi sayısı kaçtır?”

* İktidarınız döneminde intihar eden kişi sayısı kaçtır? Nüfus oranı dikkate alındığında kaba intihar hızının en yüksek olduğu şehirler hangileridir?

*Bakanlığınızın intiharların nedenlerine ilişkin bir çalışması var mıdır? İntihar vakalarına en çok hangi yaş grubu, cinsiyet, meslek gruplarında rastlanmaktadır?

 *İntiharların yüzde kaçı sağlık, aile içi geçimsizlik veya geçim zorluğu gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır?

 * 20 Temmuz OHAL ilanı itibariyle ticari başarısızlıktan, ekonomik zorluktan veya işsizlikten dolayı intihar eden kişi sayısı kaçtır?

*Son bir yılda, intihar girişiminde bulunan kamu çalışanı sayısı kaçtır? Bu kişilerden kaçı OHAL gerekçesiyle çıkarılan KHK’lerle açığa alınmış veya kamudan ihraç edilmiştir?”