OHAL komisyonu 35 bini aşkın dosyayı dokuz renkle sınıflandırdı.

15 Temmuz’un ardından ilan edilen OHAL KHK’larıyla ihraç edilen binlerce kişi ve yüzlerce dernek ve vakfın itirazlarını değerlendirecek olan OHAL Komisyonu’na bugüne kadar 38 bin 500 başvuru yapıldı.

Eski Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Komisyon’un görev başı yaptığı dönemde 120 bin civarında toplam başvuru yapılmasını beklediklerini açıklamıştı.

Habertürk’ten Fevzi Çakır’ın haberine göre, kamudan şu zamana kadar kanun hükmünde kararnamelerle 110 binden fazla kişi ihraç edilmiş, 5 bin kurum ve kuruluş kapatılmıştı.

Valilikler bünyesinde oluşturulan ‘OHAL İtiraz Dilekçe Kabul Bürosu’na başvurular 14 Eylül’e kadar yapılabilecek.

OHAL komisyonu için kapatılan Askeri Yargıtay binasında çalışmalara başlandı. Başvurular internetten yapılırken, on binlerce dilekçe de sınıflandırmada kolaylık olması için renklendirildi.

DOKUZ RENK

Buna göre her kuruma bir renk verilerek, başvurular aynı renkler altında dosyalandı. Dosyaların üzerinde başbakanlık logosu yer alırken, başvuranın adı soyadı, kimlik numarası, kurumu ve hangi KHK’yla ihraç edildiği gibi bilgiler de kaydedildi.

Kırmızı dosyalara Milli Eğitim Bakanlığı, maviye Emniyet Genel Müdürlüğü, sarıya İçişleri Bakanlığı, turkuvaza Sağlık Bakanlığı, kahverengiye Başbakanlık, bordoya Adalet Bakanlığı, yeşile Milli Savunma Bakanlığı, griye YÖK, HSYK, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay, laciverte ise diğer kurumlardan yapılan başvurular konuldu.

Yedi kişiden oluşan komisyonda dosyaların incelenmesi KHK sırasına göre yapılacak. Ardından ön incelemeyi geçen dosyalar komisyonca görüşülecek. Sözlü ifade verme veya tanık dinletme mümkün olmayacak.

7 kişilik komisyonun toplantı ve karar yeter sayısı dört olacak. Çekimser oy kullanılamayacak ve başvuran eğer isterse komisyon kararlarını idare mahkemelerine taşıyabilecek.