Dünya "Türkçüler Günü" milliyetçilik-ırkçılık tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı. Türk milliyetçilerinin çatı kuruluşu olan Türk Ocakları Genel Sekreteri Prof.Dr.Orhan Kavuncu, insanların ırkçılık yapamayacağını söyledi.

 

Aynı zamanda genetik bilimci olan Kavuncu, “Irk insanda değil atlarda aranır. Genetik olarak saf bir ırk bulmak mümkün değil. Türklerin Atası Oğuz Kaan’dan aldığımız bütün genetik varlığımız yüzde 2’yi geçmez” dedi.

 

Geçtiğimiz günlerde 100.yılını kutlayan Türk Ocağı yönetiminden “ırkçılık” tartışmasıyla ilgili ezber bozacak açıklamalar geldi. Türk milliyetçilerinin önemli isimlerinden olan Prof.Dr.Orhan Kavuncu, ırkçılığa karşı çıkarken, insanların 2 sebepten dolayı ırkçılık yapamayacağını savundu. Bunlardan ilkini “genetik” olarak açıklayan Kavuncu, bugün yeryüzünde saf bir topluluk olmadığını, bütün türler arasında genetik alış-verişler yaşandığını kaydetti. Kavuncu, bu sözlerini genetik bilimiyle şöyle açıkladı:” 46 kromozom içinde 32 bin tane bizim özelliklerimizi belirleyen gen var. Bu 32 bin genden 475 tanesi y kromozomu üretir. Yani bizim bütün genetik varlığımızın yüzde 1.5-2 ‘si. Dolayısıyla Oğuz Kaan’dan bugüne devraldığımız genetik varlık yüzde 2’yi geçmez.”

 

Orhan Kavuncu, toplumun kültürel değerlerini oluşturan özelliklerin “ırk”a dayanmadığını da söyledi. Ziya Gökalp’in 1923 yılında bunu yazdığını hatırlatan Kavuncu, “Dolayısıyla bu sebeplerden dolayı ırkçılık yapamayız. Irk, atlarda aranır. Onların üstünlüğü içgüdüye ve soya dayandığı için hayvanlarda ırkın önemi büyüktür. İnsanlarda ise ırkın toplumsal alışkanlıklara hiçbir etkisi yoktur. Türklük ırki bir bağ olmaktan çok kültürel bağdır. Türk milliyetçiliği ırk esasına dayanmaz, kültür milliyetçiliğidir” şeklinde konuştu. (Radikal)