Bu hafta 17 yıldır kendisinden haber alınamayan Abdurrahim Demir anıldı, ağabeyi Mehmet Demir her cumartesi Galatasaray'da "Abdurrahim'e ne oldu?" diye soruyor.

Galatasaray Meydanı'nda 384 . kez kayıplarının akıbetini sormak için toplanan Cumartesi Anneleri, bu hafta 1995'te gözaltına alınan ve bir daha da kendisinden haber alınmayan Abdurrahim Demir'i andı.
Oturma eyleminde, Mardin'deki evinden Adana'daki akrabalarını gitmek üzere çıktığı yolculuk sırasında otobüsten indirilerek gözaltına alınan ve 17 yıldır kayıp olan Abdurrahim Demir'in ağabeyi Mehmet Demir konuştu.
"Abdurrahim kaybolduğunda anneme sürekli onu bulacağımı söylüyordum. Aradan yıllar geçti annem hala gözleri yaşlı 'Kardeşini niye bulamadın' diye bana soruyor. Kardeşimin akıbeti ortaya çıkıncaya dek burada hesap sormaya devam edeceğim."
"ŞEMDİNLİ'DE NELER OLUYOR?"
İnsan Hakları Derneği Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon'un hazırladığı basın açıklamasını okuyan Cumartesi İnsanları'ndan Neriman Deniz, "başka topraklardaki zalimlere insanlık dersi vermeye çalışan hükümetin kendi vatandaşlarının acılarını görmezden gelmeye devam ettiğini" vurguladı.
"Suriye'de veya başka bir ülkedeki zalimlere hak, vicdan, insanlık dersi veren başbakan Erdoğan, ağlamaktan gözpınarları kuruyan, yaşlılıktan yürüyemez hale gelen Kesriye Demir'in 17 yıldır 'oğluma ne yaptınız?' sorusu karşısında susuyor."
Şemdinli'de 13 günden beri devam eden olaylara değinen Deniz, "Yine köyler, mezralar boşaltılıyor. Yine halkın haber alma hakkı, bilgi edinme hakkı engelleniyor. Yine sistematik olarak insanları gözaltında kaybedildiği günlere dönülüyor" diye konuştu.
Deniz, gözaltında kaybedilen insanların yakınları ve insan hakları savunucuları olarak yılmadan, usanmadan devletin karşısına dikilmeye ve hesap sormaya devam edeceklerini belirtti.
ABDURRAHİM DEMİR'E NE OLMUŞTU?
22 yaşındaki Abdurrahim Demir, 1995 yılının Ağustos ayında Mardin Ömerli'deki evinden Adana'daki akrabalarının yanına gitmek için yola çıktı. Mardin Kızıltepe Şavalet noktasında yapılan aramada otobüsten indirilerek gözaltına alındı. Gözaltına alındığına tanıklık edenler onun Şavalet Jandarma Karakolu'na götürüldüğünü söyledi.
Akşama doğru Şavalet Karakolu'nda görevli olduğunu söyleyen biri Demir'in evini telefonla arayarak, anne Kesire Demir'e "Oğlunuz Abdurrahim, Şavalet Jandarma Karakolu'nda, gelip alabilirsiniz" dedi. Yaşlı olan anne, "Benim kimsem yok. Ben gelemem, okuma yazması var, bırakın kendisi gelir" dedi. Abdurahim'in bırakıldığını düşünen yaşlı anne, iki gün sonra Adana'daki arabalarını aradığında oğlunun Adana'ya gitmediğini öğrendi.
Kesire Demir oğlunun bir fotoğrafını yanına alarak evlerine yakın olan Mardin Merkez Çarşı karakoluna gitti. Karakolda kendisine geri gitmesi gerektiği söylendi. Dört gün sonra tekrar aynı karakola giden akrabalarından birine "Biz böyle birini almadık, böyle biri yok" denildi.
Bunun üzerine ailenin yaptığı tüm girişimler sonuçsuz kaldı. Polislerden bazıları aileyi sık sık tehdit etti. Demir ailesi 24 Şubat 1997'de İnsan Hakları Derneği'ne başvurdu. İHD Abdurrahim Demir'in akıbetini öğrenmek için tüm yasal yolları kullandı. Yine hiçbir sonuç alınamadı.
Demir ailesi, 17 yıldır Abdurrahim'i arıyor.

(BİANET)