Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, ODTÜ’deki ağaçların sökülerek, içinden yol geçirilmesini protesto eden göstericilere dava açtı.

İddianamede eylemciler “Belediyenin açtığı yola yeniden ağaç dikmek için zincir oluşturmak ve çam fidanlarını elden ele vererek kamyonların geçişini engellemek”le suçlandı. ODTÜ arazisindeki ağaçların sökülerek içinden yol geçirilmesini bir grup eylemci, 21 Ekim 2013’te bir basın açıklamasıyla protesto etmişti. Polisin göstericilere sert müdahalesinin ardından 3 kişi gözaltına alınmış, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da soruşturma başlatmıştı.

Soruşturmayı tamamlayan savcılık, eyleme katılan 3 kişi hakkında ayrı ayrı olarak, ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet’ ve ‘Görevi yaptırmamak için direnme’, ‘Kamu kurumu veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının faaliyetlerinin engellenmesi’ suçlarından 2 yıl 6 aydan 14 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep etti. İddianamede, grubun basın açıklamasının ardından “yanlarında getirdikleri çam fidanlarını ODTÜ alanına dikmeye başladıkları” belirtilerek şöyle denildi:

ORANTILIYMIŞ

“Grup, Vişnelik karşısı yol ile ODTÜ arasında zincir oluşturup çam fidanlarını elden ele vermek suretiyle karşı tarafa geçirerek inşaat alanında çalışan kamyonların geçişini engellemişlerdir. Daha sonra gruptan kopmalar olmuş ve gruptan 20-25 kişi kalmış; grupla, alanda çalışan belediye personeli arasında tartışma çıkmış ve arbede yaşanmıştır. Çevik Kuvvet ekibinin araya girmesiyle belediye personeli ile göstericiler ayrılmıştır. ODTÜ A-4 kapısı önünde çalışan iş makinalarına grup tarafından taşlı saldırıda bulunulmaya başlanması üzerine grubu dağıtmak amacı ile orantılı şekilde Tomalar ve Çevik Kuvvet personeli ile su ve gaz ile müdahale edilmiştir.

Polis müdahalesinin ardından, EGO’ya ait otobüsler ve güvenlik kuvvetleri, ODTÜ A-4 kapısının dışına çıkmış, içerde kalan göstericilerin ateş yakması üzerine TOMA ile ikinci bir müdahale yapılmıştır.” (Hürriyet)