Ayşegül Dursun – Sibel Turgut / RADİKAL

Sarısülük vurulduğu sırada yakınında bulunduğunu ancak yardım edemediğini söyleyen Fırat, “Onu vurulurken gördüm. Vurulduktan sonra ona yardım edemedim. Geceleri uyuyamıyorum” dedi. Fırat’ın açlık grevi bir hafta sürecek.

ODTÜ Sosyoloji bölümü öğrencisi Galip Fırat (26) Ethem Sarısülük’ün öldürüldüğü noktada dün saat 15:00’ten itibaren ‘durmaya’ ve açlık grevi yapmaya başladı. Açlık grevinin bir hafta süreceğini ifade eden Fırat, Ethem Sarısülük gibi nice insanların ölmemesi, sakatlanmaması için, hukuksuz bir biçimde göz altına alınan ODTÜ öğrencisi Yoldaş Aydın’ın serbest bırakılması için açlık grevi kararı aldığını açıkladı.

BU SAYGISIZLIK BİTSİN DİYE

Fırat, “Ethem orada mücadele ederken ben YKM’nin köşesinde atılan fişeklerden saklanıyordum. Ona yardım edemedim. Bu beni çok etkiledi. Geceleri uyuyamadım. ODTÜ’den Yoldaş Aydın kardeşimizin de gözaltına alınması bardağı taşıran son damla oldu” dedi. Geçtiğimiz günlerde katıldığı bir eylemde polisin sıktığı plastik mermi ile yaralandığını da söyleyen Fırat dün gece polislerin yanına geldiğini fakat kendisine müdahale etmediğini anlattı. Fırat, hiçbir siyasi örgüte bağlı olmadığını, kararını tek başına aldığını belirtti. Fırat, “Bu zulüm, saygısızlık ve diktatörlüğün bitmesi için Ethem kardeşimizin şehit düştüğü bu noktada açlık grevine başladım” dedi.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NE TEPKİ

Harita mühendisi Özer Tice ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma birimi çalışanı Arif Ayaltı da Fırat’ın yanında durma eylemi yaparak destek veriyor. Yaptığının eylemden ziyade tepki olduğunu söyleyen Tice, “Burada durarak bu kadar insanı birbirine düşüren hükümete tepkimi ortaya koyuyorum. Susma eylemi gerçekleştiriyorum ve bu onlara en büyük cezadır” dedi. Ayaltı ise Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin zorlamalarına karşı olduğunu, hükümetin organize ettiği mitinglere katılımın mecburi hale geldiği belediyede mitinglere katılmayarak tepkisini gösterdiğini ifade etti.

Altınızdaki battaniye kalsın, üzerinizdeki battaniyeleri verin Ankara’da eylemlerin bir başka durağı olan Kuğulu Park’ta ise eylemcilere sabaha karşı yine polis müdahele etti. Polis bu sefer de eylemcilere “Altınızdaki battaniye kalsın, üzerinizdeki battaniyeleri verin” dedi. Kuğulu İnsiyatifi’nden Kerem Durmaz’ın verdiği bilgiye göre, CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören’in devreye girmesi ile polis ve eylemciler arasındaki gerginlik azaldı. Uyuyan eylemcilerin üzerinden battaniyeleri çeken emniyet güçleri eylemcileri yine ikaz ederek alanı terk etti.

KUĞULU ÖĞLE SAATLERİNDE SAKİN

Gezi eylemlerine destek olmak için Kuğulu Park’ta başlatılan eylemler 20. gününe girerken polisin parka günlük müdahaleleri de devam ediyor. Polis geçen hafta eylemcilerin çadırlarını toplayarak çadır kurulmasına izin vermezken müdahalelere rağmen parkı terk etmeyen eylemciler battaniye ve kilimler üzerinde konaklamaya devam ediyor. 20 gündür semt sakinleri ve Tunalı Hilmi Caddesi esnafı da eylemcilere desteğini sürdürüyor. Eylemciler öğle saatlerinde semt sakinleriyle, parka gelenlerle sohbet ediyor. Kuğulu’da bazı eylemciler ise Taksim Meydanı’nda Erdem Gündüz’ün başlattığı ‘durma’ eylemini parktaki Tunalı Hilmi Bey anıtı önünde sürdürülüyor.