Halk TV'nin, Oda TV'ye devri için yapılan pazarlığın detayları komplo tartışmasının arka planını gözler önüne serdi. Baykal'ın kurmaylarından bir milletvekili, eski CHP genel başkanına yönelik komplo iddialarının gerisinde bu satışın gerçekleşmemesinin yattığını söyledi. 'Pazarlığa şahidim.' diyen CHP'li vekil, şartları kabul etmeyen Oda TV yetkililerinin, İklim Bayraktar'ı kullandığını ileri sürdü.

Ergenekon soruşturmasıyla açığa çıkan Oda TV ile CHP arasındaki HalkTV pazarlığı çok tartışılacak bağlantıları gündeme getirdi. Oda TV muhabiri İklim Bayraktar'ın tacizle suçladığı eski CHP lideri Deniz Baykal'ın, "Bana yönelik bir komplo ve şantaj projesi olduğu artık net." diyerek savcıları göreve çağırmasının ardından, yakın bir kurmayı da pazarlığın perde arkasını Zaman'a anlattı.

Kendisinin de bu pazarlıklara şahit olduğunu belirten CHP'li vekil, Halk TV'nin Oda TV'ye tamamen devredilmesine Baykal'ın karşı çıktığını söyledi. "Oda TV yetkilileri işlerine gelmeyince farklı bir yolla Halk TV'yi devralmak istediler." diyen milletvekili, İklim Bayraktar'ın bu sebeple devreye sokulduğunu ileri sürdü. İsmini vermek istemeyen milletvekili, İklim Bayraktar'ın "Size bir büyük balık getireceğim." iddiasını dinledikten sonra gereğini yapmayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na tepkili. Alınan bilgilere göre, Deniz Baykal da bu görüşte. Önceki gün, Kılıçdaroğlu'na, "Bu komplodan haberdar olduğunda bana haber vermesi gerekirdi." siteminde bulunan Baykal'ın, "Beni bilgilendirebilirdi. Sayın Başbakan'ı da arayıp böyle bir durum olduğunu söyleyebilirdi." dediği öğrenildi.

Baykal'ın yakın çevresinden bir milletvekili, bazı bölümleri basına da yansıyan Soner Yalçın'la Halk TV'nin satışı için yapılan pazarlığı anlattı. Kendisinin de bu pazarlıklara şahit olduğunu bildiren CHP'li vekil, Deniz Baykal'ın, Halk TV'nin, ulusalcı ve Ergenekon sanıklarına yakın duruşlarıyla dikkat çeken Oda TV'ye tamamen devredilmesine karşı çıktığını söyledi.

Baykal'ın, kanalın farklı amaçlar için üçüncü kişilere satılmasından da çekindiğini aktaran vekil, şöyle devam etti: "Sayın Baykal, tamamen satın almak isteyen ve çek teklif eden Oda TV yetkililerine pazarlıklar sırasında şu sözleri söyledi: 'Halk TV benim malım değil, CHP'lilerin malıdır. Bu yüzden devretmem. 20 yıla yakın CHP genel başkanlığı yaptım. Benden güvenilir CHP'li mi olur? Bu yüzden alın kullanın, 20 yıl para pul istemez. Ancak farklı ideolojik sapmalara girmeyin. Halk TV'yi bu ideolojiler içine sokmayın. Başkalarına devretmeyin. Bunun için 2 milyon dolar teminat mektubu verin. Eğer farklı ideolojiler içine girerseniz bu mektubu önünüze koyarım.' dedi. Çek güvenilir değildi, karşılıksız çıkabilirdi. Oda TV yetkililerinin işine gelmeyince farklı bir yolla Halk TV'yi devralmak istediler. Sonra İklim Bayraktar devreye sokuldu."

Halk TV için yapılan pazarlıkların perde arkasındaki bir başka iddia da, Soner Yalçın'ın öncelikle yönetimi devralmak istediği ve Deniz Baykal'ın kontrolünde olan Halk TV'yi daha sonraki dönemde tamamen ele geçirmek istediği şeklinde. Baykal'ın da bu yüzden, Soner Yalçın'ın, Kılıçdaroğlu, Gürsel Tekin ve konuşmaları sorgu tutanaklarına yansıyan CHP Genel Başkan Yardımcısı Hurşit Güneş'le bağlantılarını araştırdığı belirtiliyor.

İsmini vermek istemeyen milletvekili, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na da tepkili. Bayraktar'ın, "Size bir büyük balık getireceğim." diyerek AK Partili bir isimden söz ettiği iddiasıyla ilgili olarak, "AK Partili biri için kendisine bir şey söylendiği zaman eğer Başbakan'ı arasaydı yıldız olurdu, yıldız. Ama yapamadı." ifadelerini kullandı.

Alınan bilgilere göre, Deniz Baykal da aynı görüşte. Önceki gün, Kılıçdaroğlu'na, "Bu komplodan haberdar olduğunda bana haber vermesi gerekirdi." siteminde bulunduğu belirtilen Baykal'ın, "Beni de bilgilendirebilirdi. Sayın Başbakan'ı da arayıp böyle bir durum olduğunu söyleyebilirdi. Yani benimle ilgili bir komployu bana haber vermesini istediğim gibi AK Partili ismin de Kemal Bey tarafından partinin ilgili kişilerine aktarılmasını isterdim." dediği öğrenildi.

ZAMAN