Abdullah Öcalan'ın avukatları, yıllardır müvekkilleriyle engellenen görüşmelerinin yeniden gerçekleşmesi için Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu.

Müvekkilleri ile görüşemedikleri için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AHİM), oy çokluğuyla reddettiği bazı ihlal tespitlerine ilişkin Büyük Daire'ye başvurma haklarını kullanamayan Öcalan'ın avukatları, "gemi bozuk" ve "hava muhalefeti" gibi gerekçelerle reddedilen görüşmelerin yeniden gerçekleşmesi için Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulundu.

AİHM, Öcalan'ın tutukluluk koşullarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olması nedeniyle müvekkilliğini üstlenen Asrın Hukuk Bürosu avukatlarının açtığı davalardan bazıları ile ilgili karar vererek Türkiye'yi uyarmıştı.

Öcalan'ın avukatları Cengiz Yürekli, Özgür Faik Erol ve İbrahim Bilmez Anayasa Mahkemesi'ne verdikleri dilekçelerinde, müvekkilleri hakkında geçtiğimiz ay AİHM'deki dosyalarıyla ilgili karar çıktığını hatırlatarak, karar hakkında hem Adalet Bakanlığı'nın itirazı hem de kendilerinin itiraz değerlendirmelerinin, dosyanın AİHM Büyük Daire önüne taşınacağının göstergesi olduğu belirtti.

İmralı Cezaevi'nde 27 Temmuz 2011 tarihinden bu yana gerek iç hukuk, gerekse uluslararası hukukta hiçbir dayanağı bulunmayan istisnai bir uygulama devrede olduğuna dikkat çeken avukatlar, bu sebeple görüşme taleplerinin "hava muhalefeti" yada "gemi arızası" gibi gerekçelerle reddedildiğini belirterek, AİHM kararının ardından müvekkilleri ile görüşmek için yaptıkları görüşme taleplerinin de reddedildiğini söyledi.

Avukatlar, "AİHM kararının açıklandığı tarihten bu yana yapılmış sekiz avukat görüşme başvurusu reddedilmiştir ve bu ret kararı nedeniyle başvurucu avukatları başvurucu ile AİHM Büyük Daire önündeki itiraz hakkında görüşememektedir" diye belirtti.

Avukatlar dilekçelerinde, "AİHM kararı açıklandığı tarih olan 18 Mart 2014 tarihinden itibaren üç ay içerisinde kesinleşeceğinden, avukat görüşmemesinin yaptırılmaması halinde başvurucunun güncel ve temel bir hakkı telafi edilemez şekilde ihlal edilecektir" diye belirterek mahkemeden "başvurucu ile avukatlarının en kısa sürede görüştürülmesinin sağlanması yönünde tedbir kararı verilmesini" talep etti. Avukatlar başvurularında ayrıca gösterdikleri tüm sebeplerden ötürü müvekkilleri Öcalan'ın Anayasa 13 ve 36. Maddeleri ve AİHS 6 ve 34. Maddelerinde düzenlenen haklarının ihlal edildiğinin tespitinin de yapılmasını talep etti. (ANF)