BDP Meclis Grubu’nda yapılan toplantıda, başbakanlığa verilecek isimler konusunda parti meclisi ve MYK’nın yetkili olduğu belirtildi

Vatan’dan Kemal Göktaş’ın haberine göre Kürt sorununa çözüm sürecinde Başbakanlık’taki Akil İnsanlar Komisyonu çalışması devam ederken BDP Meclis Grubu’nda komisyona yapılacak önerilerle ilgili toplantıda Abdullah Öcalan’ın da İmralı’da üçüncü BDP heyetiyle yaptığı görüşmede Sosyolog-Yazar İsmail Beşikçi’yi komisyon için önerdiği ortaya çıktı.

AZINLIK TEMSİLCİLERİ DE OLMALI

Çözüm sürecinde toplumsal iknayı sağlayacak ve geri çekilme konusunda rol alması beklenen Akil İnsanlar Komisyonuyla ilgili BDP Meclis Grubu’nda yapılan toplantıda, başbakanlığa verilecek isimler konusunda parti meclisi ve MYK’nın yetkili olduğu belirtildi.

BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt konuya ilişkin Vatan’a yaptığı açıklamada; Türkiye’deki azınlıkların istemeleri durumunda böyle bir mekanizmada yer alabileceklerini belirterek, “İradi temsiliyet önemli. Yani Türkiye’deki meslek kuruluşlarından tutun da, insan hakları kuruluşlarına varana kadar toplumu temsil edecek bir komisyon oluşturulması gerektiğini belirttik” dedi.

Kurt, bu kapsamda azınlık grupların önemli temsilcilerinin yanı sıra Alevilerin, kadınların ve tüm ezilen kesimlerin temsilcilerinin burada yer alması gerektiğini kaydetti.

Alınan bilgiye göre, Akil İnsanlar Komisyonu’nda kimlerin yer alacağı konusunun Newroz’dan önce İmralı’da BDP heyetiyle yapılan görüşmede Öcalan’ın; Osman Kavala, Ümit Boyner, Mithat Sancar gibi isimlere sıcak baktığı ve kendisinin de Kürt sorununa ilişkin kitapları nedeniyle uzun yıllar cezaevinde yatan Sosyolog-Yazar İsmail Beşikçi’nin komisyonda yer almasını istediği öğrenildi.

Beşikçi son yıllarda Öcalan’ın Demokratik Cumhuriyet ve Demokratik Modernite’ye ilişkin görüşleriyle ilgili yaptığı eleştirilerle gündeme gelmişti. Buna rağmen Öcalan’ın Beşikçi’yi önermesi dikkat çekici bulundu.

“BİZE YAKIN OLMASI ŞART DEĞİL”

Abdullah Öcalan’la İmralı’da görüşen 2’nci ve 3’üncü BDP heyetinde de yer alan İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, geçtiğimiz günlerde Erdebil Köşkü’nde gerçekleşen Hürriyet yazıişleri toplantısının sabahki bölümüne katılmış ve Öcalan’la İmralı’da gerçekleşen 3’üncü görüşmeye ilişkin önemli bir ayrıntıyı paylaşmıştı.

Öcalan’ın “sınır dışına çekilin” çağrısı sonrası izlenecek yolda önemli aşamalardan biri olarak gösterilen “Akil İnsanlar” konusunda da Öcalan’ın düşüncesini açıklayana Önder, “Öcalan, ‘Bağımsız vicdani akla sahip 30 insan olmalı. Bize yakın olması şart değil’ dedi.

Önder, kendisinin “Akil İnsanlar” listesinde ise İsmail Beşikçi’yi ilk sıraya koydu. Önder, “Çorumlu bir Türk olarak Kürtlerin hakları için ‘gık’ bile demeden yıllarca bedel ödedi, hapis yattı. Bağımsız vicdan böyle bir şeydir” dedi. Mithat Sancar ile eski Diyarbakır Askeri Savcısı Ümit Kardaş isimlerini de ekledi.