İMRALI Adası’nda ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Abdullah Öcalan ile cezaevi arkadaşlarından Bayram Kaymaz ve Şehmuz Poyraz’ın yakınları, bugün 6 ay sonra açık görüşme yapmak üzere İmralı Adası’na hareket etti.

Kenya’da 1999 yılı Şubat ayında yakalandıktan sonra getirildiği İmralı Adası’nda yargılanarak ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Abdullah Öcalan, ailesi ve avukatlarıyla uzun süreden bu yana görüştürülmüyordu.

Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan, İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’nde birlikte kaldığı Şehmuz Poyraz’ın kız kardeşi Felek Cızlaşmak ve Bayram Kaymaz’ın annesi Medine Kaymaz bugün İmralı’ya gitmek üzere Gemlik Jandarma Bölük Komutanlığı’na geldi.

Kimlik kontrolleri ve üst aramaları yapılan Öcalan, Kaymaz ve Poyraz daha sonra Tuzla Gemisi ile İmralı’ya hareket etti.

Abdullah Öcalan ve diğer mahkumların yakınları, yaklaşık altı aydır iddiaya göre İmralı’da Kürtçe konuşturulmadıklarını gerekçe göstererek bir süre adaya gitmeyi protesto etti. Daha sonra gitmek isteyen aileler, olumsuz hava koşulları ve Tuzla Gemisi’nin arızalanması nedeniyle gönderilmedi.

Öcalan’ın avukatları son olarak 27 Temmuz’da İmralı’ya gidip müvekkilleri ile görüşmüştü. Abdullah Öcalan, daha önceden hazırlanan programa göre, her hafta çarşamba günleri avukatlarıyla her ayın 2’nci ve 4’ncü pazartesi günleri aileleriyle birer saat açık görüşme yapıyordu.

VE DÖNÜŞ

Akşam saatlerinde Ada'dan geri dönen aileler, öfke doluydu. Jandarma Komutanlığı'nın çıkışında kendilerini bekleyen basın mensuplarının "Görüşme nasıl geçti?" sorusu üzerine Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan, "Sadece ben görüştüm, diğer arkadaşlar görüştürülmedi" cevabını verdi. Bunun üzerine Bayram Kaymaz'ın annesi Medine Kaymaz'a yönelen basın mensuplarına Kaymaz, Kürtçe olarak, "Bizi görüşme olacak diye buraya kadar çağırdılar, fakat yakınlarımız ile görüştürülmedik" diyerek, tepkisini dile getirdi.

Medine Kaymaz gibi kardeşi Şeyhmus Poyraz ile görüşemeyen Felek Cızlamaz ise, "Bu noktadan sonra yakınlarımız avukatları ile görüştürülmezse biz de bir daha görüşme başvurusunda bulunmayacağız" dedi. Tepkilerini yansıtmalarının ardından tutuklu yakınları geldikleri araçla Gemlik'ten ayrıldı.

27 Temmuz'dan bu yana geçen 77 gün içerisinde avukatların görüşme başvuruları kabul edilmeyerek, sadece ailelerin görüşme başvurularının kabul edilmesine rağmen Medine Kaymaz ve Felek Cızlamaz'ın tutuklu yakınları ile neden görüştürülmediklerine ise öğrenilemedi.