Hükümetin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sevk ettiği CMK ve Ceza İnfaz Kanunu'nda değişiklikler yapılmasına ilişkin tasarının maddelerinden biri, hasta mahkumları ilgilendiren düzenleme.

Halen 'Mahkumun hastalığının hayatı için kesin tehlike teşkil etme' şartıyla tahliye kararı verilebiliyor. Tasarıya göre ağır bir hastalık veya sakatlık nedeniyle ceza infaz kurumu koşullarında "hayatını yalnız idame ettiremeyenlerin" infazı ertelenerek, cezaevinden çıkacak.

HAYATINI YALNIZ İDAME ETTİREMEYENLER DE TAHLİYE OLABİLECEK

Tasarı bu düzenleme ile ölümcül hastalığı olmayan, ama hayatını yalnız idame ettiremeyecek ölçüde hasta olan hükümlülerin tahliyesini sağlamayı hedefliyor. Ceza İnfaz Kanunu'nda hasta hükümlülere ilişkin düzenlemelerin tutuklular için de uygulanabileceğine ilişkin 116. madde hükümleri doğrultusunda, mahkemeler artık "hayatını yalnız idame ettiremeyen" tutukluların da tahliyesine karar verebilecek.

ÖCALAN'IN DA TAHLİYESİ MÜMKÜN HALE GELİYOR

Böylece İmralı Cezaevi'nde hükümlü bulunan Abdullah Öcalan ile özellikle Ergenekon, Balyoz ve 28 Şubat soruşturma ve davalarında yaşı ilerlemiş sanık ve hükümlülerin tahliyesi mümkün hale geliyor.

TASARIDAKİ 'TOPLUM GÜVENLİĞİ BAKIMINDAN' HÜKMÜ TARTIŞMALI

Ancak tasarıda tutuklu ve hükümlülerin Cumhuriyet başsavcılığınca "toplum güvenliği bakımından" tehlike oluşturacağı değerlendirmesi yapılması halinde bu imkandan yararlanamayacağı hükmü de yer alıyor. Bu ifadenin özellikle Öcalan'a yönelik olası bir tahliyeyi önleme amacıyla konulmuş olabileceği değerlendiriliyor.