PKK Lideri Öcalan ile görüşen HDP heyeti içerisinde yer alan İdris Baluken, Öcalan'ın çözüm sürecine ilişkin yasal düzenlemeye toplumsal kesimlerin destek vermesi ve hükümetin de bu konudaki önerileri dikkate alması gerektiğini ifade ettiğini aktardı.

Baluken, Öcalan'ın "Tek tek yasalar üzerinden çözüm arayışı doğru değil" dediğini ve genişletilmiş heyetler üzerinden sonuçlar çıkartılmasını belirterek, "9 başlık üzerinde bütünlüklü bir çözüm projesi ortaya çıkmasını önemsiyorum" dediğini söyledi. Baluken, Öcalan'ın yasa tasarısının yasalaşmasına ilişkin CHP'nin de önerileri ve eleştirileri ile katkı sağlaması gerektiğini belirttiğini söyledi.

HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, Öcalan yaptıkları görüşmenin ayrıntılarını DİHA'ya değerlendirdi. Baluken, Öcalan'ın Meclis'e sunulan yasa tasarısı ile ilgili olarak devletin çatışmalı olduğu toplumsal kesimlerle savaşarak ve çatışarak değil, müzakere ederek çözmeye çalışmasını anlamlı bulduğunu söyleyerek, "Bundan sonraki süreçte ortaya çıkacak yasal düzenleme üzerinden ve yasalar üzerinden sürecin gitmesini önemli. Bu anlamda da bu yasa çıkmasıyla beraber tarihi bir rol oynayacak" dediğini söyledi.

'OLMASI GEREKEN YÖNTEM BUDUR'

Öcalan'ın, "Hükümetin bütün toplumsal kesimlerin önerilerine ve katkılarına açık olması ve bu konuda bütün toplumsal kesimlerin de katkı ve destek sunması önemli" dediğini belirten Baluken, Öcalan'ın yasayı zihniyet üzerinden değerlendirdiğini ve "Türkiye'de bugüne kadar yasalardan kaçma durumu vardı. Çözüme yönelik yasaları ve hukuku ön plana çıkarmayan bir anlayış vardı. Bu yasanını çıkmasıyla beraber artık bu anlayışın değişmesi gerekecek. Demokratik yasalara göre işleyen bir hukuk devletinde zaten olması gereken yöntem budur" dediğini kaydetti.

Öcalan'ın yasanın on yıl önce çıkması gerektiğini belirttiğini ve konuyla ilgili Alman sisteminde hukuka yaklaşım örneğini verdiğini belirten Baluken, Öcalan'ın "Almanlar yasalar üzerinden işleyişi düzenleme ve hukuka olan düşkünlükleri yönünden gösterilebilir. Yani bir yol, köprü, bina inşa ederken bile bir santimetrelik bir kaymanın olmaması, bir hat kaydının olmaması açısından çok katı bir şekilde yasaları uygularlar. Türkiye'de yüz yıllık bir meselenin çözümü noktasında bile bugüne kadar tek bir yasanın olmaması bu açıdan büyük bir eksikliktir. Bu yasa bu yönüyle önemlidir. Yoksa Kürt sorunu tamamen çözecek gücü ve ayrıntıları içinde barındıran bir yasa değildir" dediğini aktardı.

Baluken, Öcalan'ın çözüme yönelik sunmuş olduğu 9 ana başlığa hatırlattığını belirterek, "Bu 9 ana başlık üzerinden heyetlerin oluşturulması, bu heyetlerin önemli toplantılar ve tartışmalar yürütmesi ve önemli sonuçlar açığa çıkarması gerek. Zaten benim belirlediğim 9 ana başlık birbiriyle bağlantılı başlıklardır ve bu başlıklar üzerinden ortaya çıkacak olan sonuçlar bizi demokratik anayasal çözüme de götürür. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde bu yasayla beraber daha kapsamlı tartışmaların olması gerek" dedi.

'MÜZAKERE HEYETLERİ GENİŞLEMELİ'

Baluken, Öcalan'ın, "Müzakere heyetinin genişlemesi gerekiyor. Oluşturulan bu genişlemiş demokratik müzakere heyeti, bu dokuz başlık üzerinde de devlet heyetiyle, siyasi heyetlerle, benimle ve farklı heyetlerle beraber tartışmalar yürütürse çözüme götürecek sonuçları açığa çıkarır" dediğini de söyledi.

Baluken, Öcalan'ın demokratik diyalog ve müzakere süreciyle ilgili izleme heyeti oluşturulması gerektiği vurgusunu yaptığını belirterek, "Yine yasanın çıkmasıyla beraber sürecin başından beri önerdiğim İzleme Kurulu'nun oluşması, çözüm sürecinin zeminini güçlendirecek. Süreç içinde yaşanan sıkıntıların çoğunu da, sürecin başından beri önerdiğim İzleme Kurulu'nun olmamasına bağlıyorum. İzleme Kurulu devletin yada PKK'nin süreci zorlayacak yaklaşımları ortaya çıktığı zaman buna müdahale edecek, dolayısıyla kalıcı barışa yönelik gerilim noktalarını ortadan kaldıracak bir işleyişle çalışır ve bu süreç açısından son derece önemlidir" diye belirttiğini söyledi.

Önümüzdeki günlerde hükümet heyetiyle de görüşme yapacaklarını aktaran Baluken, İzleme Kurulu konusuyla ilgili görüş alışverişinde de bulunduklarını belirterek, "Bu görüşmeden sonra hükümet heyetiyle bir araya geleceğiz. Yasaya göre önerilerimizi, bundan sonraki müzakere çerçevesinin genişlemesi ve izleme kuruluyla ilgili görüşlerimiz aktaracağız. Bu konuda önümüzdeki hafta komisyonda yasayla ilgili bir gündem olacak. Hükümetin de yasa çıktıktan sonra daha cesur bir yaklaşım ortaya koymasını bekliyoruz" dedi.

'ŞEFFAFLIK KONUSUNDA RAHAT DAVRANILMALI'

Öcalan'ın, Meclis'e sunulan yasa tasarısının, daha önce sözü edilen "takvim" yada "yol haritası" çalışmalarının önünü açabilmesi açısından önemli olduğuna vurgu yaptığını belirten Baluken, "Sayın Öcalan, bütün belirtmiş olduğu çalışmaların önünü açacak, yani yol haritası takvimlendirme, çözüm projesinin daha rahat bir şekilde tartışılabileceği, hayata geçirilebileceğini sağlayacak bir yasa olduğunu söyledi" dedi.

Öcalan'ın sürecin başladığı dönemden itibaren şeffaf yürütülmesi konusunda görüş belirttiğine dikkat çeken Baluken, Öcalan'ın bu konuda, "Devlet ve hükümet de bu yasayı çıkardıktan sonra bu şeffaflık kısmını hayata geçirme noktasında daha rahat davranmalıdır" dediğini belirtti. Baluken, genişletilmiş heyetlerin yürüteceği tartışmaların kamuoyuna yansıtılmasının da süreç açısından faydalı olacağını dile getirdi. Baluken, İmralı'da yürütülen görüşme sıklığı ve trafiğine ilişkin ise "Şimdi bir müzakere sürecinden bahsediyorsak zaten bu görüşme trafiği ile ilgili kısıtlamanın olması zaten çok doğru bir yaklaşım değil. Dolayısıyla bundan sonra daha da genişletilmiş bir müzakere heyeti ve demokratik müzakere heyeti ve dokuz başlık altında oluşturulmuş olan bu heyetlerin tabi ki en önemli tartışmaları ve ortaklaşmalarının yaşanacağı yer İmralı adasıdır. Sayın Öcalan'dır" değerlendirmesini yaptı.

İmralı'da daha geniş toplantıların yapılabilmesi için gerekli koşulların sağlanması gerektiğini ifade eden Baluken, şöyle devam etti: "Çünkü oradaki bir toplantının bir önemi vardır. Sayın Öcalan Kürt hareketi açısından baş müzakereci pozisyonundadır. Bir taraftan siz baş müzakereci pozisyonda olan Sayın Öcalan ile görüştüğünüz de bir taraftan hükümetle görüştüğünüzde bu konuda ortaya çıkacak sonuçları toparlayarak Meclis'e getirmek durumundasınız. Dolayısıyla bu mevcut koşullarda çok hayata geçirilmeyecek durumdur. Önümüzdeki dönemde bu müzakere koşullarının ele alınması ve hızla sonuca gidilecek şekilde tekrar değerlendirilmesi bu yasa beraberinde getirecektir diye düşünüyoruz."

KCK'YE YENİ MEKTUP

Baluken, "Sanırım son olarak bazı düzenlemeler yaparak mektubu, Kandil'e iletmek üzere heyetimize ulaştıracaktır. Bu mektup elimize ulaşınca Kandil'deki yetkililerle bir temas kuracağız ve onların da hazır olduğu bir tarihte bu yönlü bir ziyaretimiz olacak" dedi. Baluken, mektup kendilerine ulaşmadan Kandil'den bir görüşme talebi olduğu takdirde de Kandil'e gidişlerini değerlendireceklerini aktardı.

Öcalan'ın, sürece yönelik umudunun daha da güçlendiğini aktaran Baluken, "Sayın Öcalan'ın sürekli olarak dile getirdiği umudunun, bu görüşmede daha da güçlendiğini gözlemledik" ifadelerini kullandı. Baluken, hasta tutsakların durumuna dikkat çeken PKK Lideri Öcalan'ın bu süreç içerisinde cezaevlerinde yaşamını yitiren hasta tutsaklara da değinerek, "Burada yasa yetersizliği yada farklı gerekçeler asla söz konusu olmamalı. Pratik anlamda bazı çözümlerin geliştirilmesi gerekli" dediğini aktardı. Öcalan'ın bu süreç içerisinde yaşamını yitiren hasta tutsakların olduğunu bu konunun da zorlayıcı olduğunu ifade etti" diye konuştu.

Yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile adaylık tartışmalarının da toplantıda değerlendirme konusu olduğunu ifade eden Baluken, bu konuda şunları aktardı: "Sayın Öcalan, en geniş toplumsal kesimi tanımlayacak bir adayın tespit edilmesi gerektiğini, bu konuda da kamuoyunda çok yanlış bir tartışmanın yürütüldüğünü, sanki bütün yetkili komisyon ve parti organları üzerinde 'Öcalan'ın kendisi için belirleyecek' gibi bir algı yaratılmaya çalışıldığını ifade etti. Kendisinin böyle bir tarzı ve yönteminin olmadığını, bu konuda yetkili komisyon ve parti organlarının belirlenen ilkeler doğrultusunda karar almaya çalışmasını önemli bulduğunu ifade etti."

'CHP'NİN DE KATKI SAĞLAMASI GEREKİR'

Baluken, Meclis'e gelen ve yasalaşması beklenen yasa tasarısına CHP'nin de önerileri ve eleştirileri ile katkı sağlaması gerektiğini belirttiğini aktardı. Baluken, Öcalan'ın, "CHP'nin yeni dönem politikası açısından da bu önemlidir. CHP'nin de bu doğrultuda Meclis'te bir pozisyon bir siyasal tutum içerisinde olmasının Türkiye'nin demokratik geleceği açısından son derece önemli" dediğini söyledi. Baluken, "Bu konuda biz de CHP'ye gerektiği zaman gerekli bilgileri aktarma durumunda olduğumuzu ifade ettik. Sayın Öcalan'da bunu önemsediğini, CHP'nin süreçte aktif bir pozisyonda bulunmasının önemli olduğunu vurguladı" diye konuştu.