İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in "Uludere olayı güvenlik güçlerimizin tecrübe hanesine işlenmiştir. Bundan sonra muhakkak ki daha dikkatli davranılacaktır. Vur emrini kim vermiştir? Hava Kuvvetleri'nde görüntüleri izleyen, olayı analiz eden komutanlar vermiştir. Öyle gözüküyor" demesi yeni soruların doğmasına yol açtı. Bu açıklamanın ardından gözler son birkaç gündür bazı köşe yazarları tarafından ismi zikredilen bir generale çevrildi.

 

Genelkurmay'da terörle ilgili istihbaratların toplandığı daire 2' nci Analiz ve Değerlendirme Daire Başkanlığı. Bu birimin sorumlusu ise Tuğgeneral Ali Rıza Kuğu..

 

Şamil Tayyar 21 Mayıs'ta Star Gazetesi'ndeki "Şifre bu paşadır" başlıklı yazısında Uludere 'de yaşananlarla ilgili olarak asıl yanıt vermesi gereken ismin Genelkurmay Başkanlığı'ndaki birim yöneticisi Tuğgeneral Ali Rıza Kuğu olduğunu öne sürmüştü.

 

Tayyar yazısında şöyle diyordu:

 

" Kritik 3 soru var:

 

1-İlk görüntü Heron’dan olsa bile bombalama kararı Predatör’den alınan istihbaratla mı verildi?

 

2-Bombalama kararı Predatör’den önce Heron kayıtlarına göre alındıysa, bombalamadan 36 dakika öncesine (saat 21.01) kadar süren Predatör kayıtları neden dikkate alınmadı?

 

3-Sınırda 37-40 dakika bekleyen ve aralıksız görüntüleri kaydedilen kalabalık için “terörist” kararı verilmeden önce yerel güvenlik birimleri neden devre dışı bırakıldı?

 

Kanımca, bu 3 sorunun cevabını en iyi bilen Genelkurmay’da birim yöneticisi Tuğgeneral Ali Rıza Kuğu’dur. Meclisteki Uludere Komisyonu’na mutlaka davet edilmelidir.

 

Şifre, bu paşadır."

 

OLAY KOMUTANA YIKILACAK

Taraf yazarı Emre Uslu ise bugün yayınlanan yazısında şunları yazmıştı: "Yanıtını aramamız gereken ilk soru şu: O Heron o noktaya doğrudan mı gönderildi yoksa havada tarama yaparken tesadüfen mi gördü? Eğer medyada yazıldığı gibi Heron o köylüleri köyden çıkışışından itibaren gözetlemeye başladıysa, o Heron daha önce bir bilgiye dayanarak doğrudan o noktaya gönderildi ve kayıtlara başladı. Bu durumda sorulacak kritik soru şu: O Heron’u o noktaya gönderen o bilgiyi kim verdi?

 

İşte Türk medyası muhtemelen o bilgiyi veren kurumun yönlendirmesiyle bu basit sorunun üstünü örtme telaşında. Bu telaş sayesinde hem yeni bilgiler öğreniyoruz hem de bazı yanlış bilgilerle olay karartılmaya çalışılıyor."

 

Uslu yazısını şu cümleyle bitirdi: En hayati soru olmaya devam ediyor: ilk istihbaratı kim verdi? Göründüğü kadarıyla Uludere olayı o birimin başındaki komutana yıkılacak ve General Ali Rıza Kuğu önümüzdeki YAŞ kararıyla emekli edilip konu kapatılacak. Bu durumda General Kuğu elindeki bilgileri kamuoyuyla paylaşırsa belki günah keçisi olmaktan da kurtulur, olayı da aydınlatmaya yardımcı olur." (Radikal)