SİVAS- ANTALYA- Antalya’da E. Y’nin 13 yaşındayken babası Osman Y. tarafından 54 yaşındaki Yusuf A.’ya sözleşmeyle 5 bin lira karşılığında satılmasının yankıları sürüyor.

E.Y.’nin dramını ortaya çıkaran Hüseyin Avni Çöllü İlköğretim Okulu öğretmenlerinden Burçe Tuncel, yaşadığı şok anını şöyle anlattı: “2006’da aile içi şiddet ve taciz olaylarına seminere katılmıştım. Seminer sonrasında bir dersi bu konuya ayırdım. Öğrencilere ‘İsim yazmanıza gerek yok, kimseye anlatamadığınız içinize dert olan bir sırrınız varsa paylaşabilirsiniz, yardımcı olacağım her konuda da yanınızdayım’ dedim. Çocuklar bir şeyler karalamaya başladıklarında, E.Y. ağlamaya başladı. Çok çalışkan bir öğrenciydi. Dışarıya aldım. Ne olduğunu sordu. ‘Öğretmenim, biraz önce bahsettiğiniz konular var ya, onlar benim başıma geliyor’ dedi.

Annesi kızına inanmadı
‘Ailen sana şiddet mi uyguluyor, dayak mı atıyor?’ dedim, ‘Hayır, ben hafta sonları bir yerde çalışıyorum’ dedi. Zorla çalıştırılıp çalıştırılmadığını sordum. Çalışmak istediğini söyledi. Fakat ‘Ama o amca beni bazen otele götürüyor’ dedi. ‘Nasıl yani?’ dedim, ‘İşte öğretmenim, odada kalıyoruz’ dedi. ‘Canını acıttı mı?’ diye sordum. Ağladı. Utanıyordu. Sakinleştirmeye çalıştım. Rehber öğretmeniz, müdür yardımcımızla beraber kızın ailesinin evine gittik. Babası evde yoktu. Annesine durumu anlattık. ‘Hafta sonları çalışıyormuş, fakat bu adam kızınızı alıp otele götürüyormuş’ dedik. Kadın şaşırdı, ‘Mümkün değil hoca hanım, çünkü bu adam saygıdeğer, hacı, beş vakit namazında niyazında tüm mahallece saygı duyulan bir insan. Bizim kız yalan atıyor olabilir mi acaba’ dedi. Biz donduk kaldık. Çünkü bir kız kendini nasıl böyle bir konuma sokabilir? Sonra da savcılığa gidip şikayette bulundular. Daha sonra beni mahkemeye çağırdılar bildiklerimi mahkemede de anlattım.”

Baba da tutuklanmalı
Antalya Barosu Genel Sekreteri Avukat Murat Bilgin E.Y.’nin böyle bir sözleşmeyi ilk defa gördüğünü söyledi. Hukuk fakültesinde öğrenciyken ders olarak Roma hukukunda kölelerin satışına yönelik sözleşmeden bahsedildiğini kaydeden avukat Bilgin, “Burada 3 ayrı suç işlenmiştir. 15 yaşından küçük çocuğun mal gibi satışına yönelik olarak insan ticareti suçu, nitelikli alıkoyma ve cinsel saldırı. TCK’da bu suçlar için 15 yıl ile 30 yıl arasında hapis cezası öngörülüyor. Takdir mahkemenindir. Şu aşamadan sonra yargılamanın daha uzun süreceğini sanmıyorum. Babanın da tutuklu yargılanması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Uzmanlar: Hâlâ olayın etkisinde, destek gerekli
DHA ekibi dün E.Y.nin Sivas’taki evini buldu. Baba Osman Y.’nin Antalya’ya çalışmaya gittiğini söyleyen anne Gülay Y. “Biz olayın kapandığını biliyorduk. Bir şey bilmiyoruz” dedi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in talimatı üzerine eve gelen iki uzman E.Y. ile görüştü. Uzmanlar, E.Y.’nin olayın etkisinden kurtulamadığını, psikolojik yardıma ihtiyacı olduğunu söyledi. E.Y.’nin olaydan sonra yaşı küçük olduğu halde koruma altına alınmadığı da öğrenildi., Sanık Yusuf A. ise cezaevinde can güvenliğinin sağlanmasını istedi.’