2013 Nobel Barış Ödülü'nü, genel direktörlüğünü Türk diplomat Ahmet Üzümcü'nün yaptığı Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) kazandı.

Norveç'in başkenti Oslo'daki Nobel Komitesi, Lahey merkezli OPCW'nin "kimyasal silahların ortadan kaldırılması için harcadığı kapsamlı çabalar" nedeniyle Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldüğünü açıkladı.

Birleşmiş Milletler (BM) destekli OPCW son olarak Suriye'nin kimyasal silah stoku ve üretim tesislerinin imha edilmesi için başlatılan girişimde rol almıştı. ABD ile Rusya'nın geçen ay üzerinde uzlaştığı ve Şam rejiminin de kabul ettiği anlaşma, Suriye'nin tüm kimyasal silah programının 2014 ortalarına kadar tasfiye edilmesini öngörüyor.

Komite tarafından yapılan açıklamada Birinci Dünya Savaşı sırasında binlerce insanın ölümüne yol açan kimyasal silahların kullanılmasının 1925'te imzalanan Cenevre Anlaşması ile yasaklandığı ancak anlaşmada kimyasal silahların üretimi ve saklanmasıyla ilgili bir madde yer almadığı belirtildi.

İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi lideri Adolf Hitler tarafından milyonlarca insanın katledilmesi için kullanılan kimyasal silahların daha sonra da hem devletler hem de teröristlerin elinde ölüm saçmaya devam ettiğine işaret edilen açıklamada, 1997'de uygulamaya konulan anlaşma ile kimyasal silahların üretimi ve saklanmasına da yasak getirildiği hatırlatıldı.

Büyükelçi Üzümcü'nün 2010 yazından beri genel direktörlük görevini yürüttüğü OPCW, 1.25 milyon dolarlık Nobel Barış Ödülü'nü 10 Aralık'ta düzenlenecek törenle alacak.

Norveç devlet televizyonu NRK, 2013 Nobel Barış Ödülü'nün Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne (OPCW) verileceğini resmi açıklamadan yaklaşık bir saat önce duyurmuştu. NRK geçen yıl da resmi açıklamadan bir saat önce geçtiği haberde, 2012 Nobel Barış Ödülü'nün Avrupa Birliği'ne verileceğini bildirmişti. (Hürriyet)