Antep’in İslahiye ilçesinde, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığına (AFAD) bağlı çadır kentte kalan ve yaşları 4 ila 8 arasında değişen Suriyeli 5 çocuk, 87 yaşındaki Ahmed H. tarafından yol kenarında herkesin gözü önünde defalarca cinsel istismara uğradı.

BirGün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre; AFAD'ın Nizip mülteci kampında ortaya çıkan 30 çocuğa cinsel istismar olayının ardından İslahiye 2 no’lu çadır kentte de istismar vakası yaşandı. Çadır kentte kalan 87 yaşındaki Suriyeli Ahmed H., ikisi torunu, ikisi yeğeni ve biri de çadır kentte kalan çocuklardan toplam 5 çocuğa cinsel istismarda bulundu. 

Sanık Ahmet H'nin, torunları kız çocukları 4 yaşındaki İ.H ile 8 yaşındaki A.H’ye, yeğenleri 4 yaşındaki erkek çocuğu A.E.A. ile 6 yaşındaki kız çocuğu E.E.A.’ya ve çadır kent sakinlerinden 5 yaşındaki erkek çocuğu E.A.’ya cinsel istismarı görüntü kayıtları ile ispatlandı. 

Ailelerin müşteki olduğu ancak şikayetçi olmadığı olaydan kamu davası açılarak 4 celsede sonuç alındı.

İSTİSMAR MOBESE KAYITLARINDA GÖRÜLDÜ

Olay, 20 Kasım 2015 tarihinde Komutanlığa ulaşılarak, C-1 çadırı önünde yaşlı erkek bir şahsın çadır önünde sandalyede oturur vaziyette iken 2-3 yaşlarında bir kız çocuğuna “cinsel istismar uyguladığının” anlatılması ile ortaya çıktı. İncelenen MOBESE kayıtlarının ardından yapılan araştırmada sanık Ahmed H.’nin küçük yaştaki çocukları defalarca kez taciz ettiği tespit edildi ve konu İslahiye Cumhuriyet Savcısına bildirildi.

‘ÇOCUKLAR ANLAYACAK YETERLİLİĞE SAHİP DEĞİL’

Mahkemede sosyal çalışmacı olarak görüş bildiren sosyolog, çocukların bilişsel gelişiminin yaşlarına uygun olduğunu ve bu nedenle yapılan olumsuz davranışı algılayabilecek bilişsel yeterliliğe sahip olmadığını ifade etti.

BERAAT VE İYİ HÂL İNDİRİMLİ KARAR

3 Mayıs'ta sonuçlanan mahkemenin verdiği kararlar da dikkati çekti. 

Torunlarına uyguladığı cinsel istismar, kamera kayıtları ile saniye saniye ortaya çıkarak döküm kaydında anlatılmasına ve torunlarından birinin dedesinin kendisine yönelik istismarı anlatmasına rağmen, “suçu işlediğine dair mahkumiyete yeter her türlü şüpheden uzak, kesin inandırıcılığı olmadığı anlaşıldığı” gerekçesiyle beraat kararı verildi.

Savunmasında “Eşim 10 yıl önce öldü. Evli değilim ama şu an itibariyle cinsel yönden herhangi bir ihtiyacım ve isteğim yoktur” diye konuşan sanığa, diğer mağdurlara ilişkin cezalarda ise “iyi hal” gerekçesiyle indirim uygulandı. Görüntü kayıtları ile sabit olan cinsel istismar olaylarında “Sanığın suçu işledikten sonra yargılama sürecinde göstermiş olduğu olumlu davranışları lehine takdiri indirim nedeni kabul edildi” denilerek, cezalarda altıda bir oranında indirime gidildi. 

Sanık, yeğeni E.E.A.’ya ve E.A.’ya uyguladığı cinsel istismar nedeniyle 8’er yıl hapis cezasına çarptırılırken, bu cezalar 6’şar yıl 8 aya indirildi. Sanığın diğer yeğeni A.E.A. için uyguladığı cinsel istismar suçuna ise 3 yıl ceza verildi ve bu ceza da 2 yıl 6 aya indirildi. 

İndirimsiz 19 yıl hapis cezası alan sanık Ahmed H., indirimli hali ile 15 yıl 10 ay hapse mahkum edildi.