Sevan Nişanyan geçtiğimiz gün hükümlü olarak tutulduğu İzmir Aliağa Şakran 1 No’lu T Tipi Cezaevi Müdürlüğü’ne verdiği dilekçede; kendisine “hayali bir can güvenliği" gerekçesi ile” “tecrit” uygulandığını vurguladı. ‘Uluslararası Sevan Nişanyan’a Özgürlük ve Adalet Komitesi’, uluslararası hak örgütlerine durumu ileterek kamuoyu oluşturmaları çağrısında bulundu.

Beş aydır cezaevinde bulunan Sevan Nişanyan, İzmir Aliağa Şakran 1 No’lu T Tipi Cezaevi Müdürlüğü’ne verdiği dilekçede kendisini “cezaevi içinde tecrit etmeye, diğer mahkumlarla ihtilatını önlemeye, spor ve kurs gibi sosyal etkinliklere katılmasını yasaklamaya yönelik aşırı, abartılı ve taciz edici uygulamalara son verilmesini” talep etti.

Nişanyan mektubunda, “Haftalık spor faaliyetine diğer mahkumlarla beraber katılma talebim, İdare ve Gözlem Kurulu’nun 12 Mayıs tarihli kararıyla “güvenlik” gerekçesi ileri sürülerek reddedildi. İleri sürülen “güvenlik” kaygısının hayal mahsulü olduğu veya birtakım akıl dışı korkulardan kaynaklandığı bence şüphesizdir. Eğer şahsıma yönelik gerçek bir tehdit duyumu alınmış ise, bu bilginin acilen benle ve avukatımla paylaşılması, idarenin yasal görevidir. Böyle bir bilgi varsa ve benden gizleniyorsa, ileride bana yönelik bir saldırıda, bilgiyi saklayan cezaevi yönetimi ağır hukuki sorumluluk taşıyacaktır.” ifadelerini kullandı.

NİŞANYAN İÇİN ULUSLARARASI ÇAĞRI

Uluslararası Af Örgütü, Uluslararası Pen, Uluslararası Şeffaflık Derneği, Sınır Tanımayan Gazeteciler, Freedom House, Avrupa Gazeteciler Federasyonu, Uluslararası Yayıncılar Birliği mektup yazarak, Sevan Nişanyan’a karşı hak ihlali içeren uygulamaları bildirerek kamuoyu oluşturma çağrısında bulundu.

NE OLMUŞTU?

Sevan Nişanyan, İzmir’in Şirince Köyü’nde, kendi arazisinde 60 metre karelik tek odalı bir taş ev inşa etmesi üzerine “kaçak yapı” suçlamasıyla, birden fazla hapis cezasına çarptırılmış, bunlardan kesinleşen 2 yıllık cezasının infazı için tutuklanmıştı.

SEVAN NİŞANYAN KİMDİR?

1956 yılında İstanbul’da doğdu. Orta öğrenimini Işık Lisesi ve Robert Kolej’de tamamladı. Ardında ABD’ye giderek Yale Üniversitesi ve Columbia Üniversitesi’nde tarih, felsefe ve Güney Amerika Siyasal Tarihi üzerine eğitim gördü. Çalışma hayatına büyük şirketlerde yöneticilik yaparak başladı. Daha sonra hayatını kendi kendine sürdürmenin yollarını aradı. Dünyanın birçok farklı bölgesini gezerek seyahat kitapları kaleme alma yolunu seçti. İngiliz ve Amerikan şirketleri için seyahat kitapları kaleme almaya başladı. 1998 yılında Küçük Oteller Kitabı’nı ilk kez yayınladı. Bu kitapla Türkiye için yayınladığı seyahat kitapları serisi başlamış oldu. Küçük Oteller Kitabı her sene yenilenerek bir referans kitabı haline geldi. Sonrasında İzmir’in Selçuk ilçesinin Şirince köyüne yerleşerek, otelcilik yapmaya başladı. Özellikle eski ev restorasyonunda yoğunlaştı. Şirince’de yıkılmakta olan evleri yapı ve iskan ruhsatı olmadan restore ettiği gerekçesiyle 2002 yılında 10 ay hapis yattı. Bu dönemde Türkçe’nin etimolojisi üzerine çalıştı.

ESERLERİ

Yanlış Cumhuriyet / Atatürk ve Kemalizm Üzerine 51 Soru, Kırmızı Yayınları,

Sözlerin Soyağacı: Çağdaş Türkçenin Etimolojik Sözlüğü,   Adam Yay

Küçük Oteller Kitabı (Türkiye’nin en Güzel Küçük Otelleri), Boyut Yay.

Ankara’nın Doğusundaki Türkiye, Boyut Yay.

Elifin Öküzü ya da Sürprizler Kitabı,

Meraklısı için Karadeniz, Boyut Yay.

Herkesin Bilmediği Olağanüstü Yerler, Boyut Yay.

Mavi Kıyılarda Yeme İçme Sanatı, Intermedia

American Express Guide: Prague, Mitchell Beazley (London) 1993.

American Express Guide: Vienna and Budapest, Mitchell Beazley (London) 1992.

American Express Guide: Athens and the Classical Sites, Mitchell Beazley (London) 1990.

Karl Marx: Grundrisse, Ekonomi Politiğin Eleştirisi için Ön Çalışma (çeviri), Birikim Yay. 1979; 2. basım İletişim Y. 2008.

Kelimebaz-I, Everest Yayınları 2009.

Adını Unutan Ülke (Türkiye’de adı değiştirilen yerler sözlüğü) Everest Yayınları 2010.

Şirince Meydan Muharebelerinin Mufassal Tarihçesi Everest Yayınları 2011.

Turkey (Travel Bugs), Sevan Nisanyan (Author), Bina Maniar (Author), Emma Tan (Author), Aileen Lau (Author) , Macmillan General Reference (October 1993)

Aslanlı Yol, Liberte Yayinlari 2012. (İMC)