Cizre'de, polis kurşunuyla yaşamını yitiren Nihat Kazanhan'ın cenazesi otopsi için getirildiği Diyarbakır'da yapılan işlemlerinin ardından yeniden memleketine uğurlandı. Otopsisine giren İHD avukatlarından Muhterem Süren'in verdiği bilgiler, Kazanhan'ın özel bir silahla vurulmuş olabileceği ihtimalini gündeme getirdi.

ÖZEL BİR SİLAHLA MI VURULDU?

Olaya ilişkin henüz bir gizlilik kararı olmamasına rağmen savcılıkça hazırlanan otopsi raporu ne aile bireylerine ne de otopsi işlemine giren avukata verilmedi.

Dicle Haber Ajansı'nın haberine göre, Savcılığın bu kararının keyfi olduğunu belirten ve otopsi işlemleri sırasında hazır bulunan İHD avukatı Muhterem Süren'in verdiği bilgiler Kazanhan'ın çok farklı bir silahla vurulmuş olabileceği ihtimalini doğurdu. Süren, Kazanhan'ın yaşamını yitirmesine neden olan cismin sert plastik bir cisim olduğunu, cismin uzunluğunun yaklaşık 5 cm, çapının ise 2,5 cm olduğunu bilgisini paylaşarak, cismin arkasında silah mekanizmalarında bulunan ateşleme yerinin olduğunu aktardı.

'İLK DEFA BÖYLE BİR CİSİMLE KARŞILAŞIYORUM'

Doktorlarca çıkartılan cisme ilişkin savcının "İlk defa böyle bir şeyle karşılıyorum" ifadesini kullandığını dile getiren Süren, cismin savcı tarafından çevik kuvvet, olay yeri inceleme ve bomba imha ekiplerine gösterildiğini; ancak onların da ne tür bir silaha ait olduğunu bilmediğini söyledi.

Söz konusu cismin atış mesafesinin tahmini olarak 20-30 metre olduğunu dile getiren Süren, kesin tespit için kriminal ve balistik incelemeye gönderileceğini kaydetti.

ALA: POLİS SİLAH YA DA GAZ BOMBASI KULLANMADI

Bu arada dün Haber Türk'e konuşan İçişleri Bakanı Efkan Ala, Nihat Kazanhan'ın ölümüne ilişkin olarak konuştu. "Provokasyon" nitelendirmesi yapan Ala, " Ben hem valiyi hem oradaki yetkilileri aradım. Orada polis hiçbir biçimde, silah kullanmamıştır, gaz kullanmamıştır bugün. Bir takım sitelerde 'polisin silahıyla veya gaz bombasının parçasıyla vefat ettiği' söyleniyor. Bu kesinlikle doğru değil," dedi.

Konunun ciddi bir şekilde soruşturulacağını söyleyen Ala, "Orada polis, güvenlik güçleri gaz kullanmamış bugün, herhangi bir silah kullanmamış ama bir şekilde bu çocuğumuz orada vefat etmiş. Bu soruşturulacak tabii; hem savcılık hem de idari açıdan ciddi bir soruşturma yaparak bunu ortaya çıkaracağız," diye konuştu.