Gündem Çocuk Derneği, Şırnak'ın Cizre ilçeinde polislerin açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden 12 yaşındaki Nihat Kazanhan davasının ikinci duruşması için çağrıda bulundu.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Ocak’ta polislerin açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden 12 yaşındaki Nihat Kazanhan davasının ikinci duruşması yarın Cizre 1. Ağır Ceza Mahkemesi’den görülecek.

Gündem Çocuk Derneği, çocukların yaşam hakkı ihlallerinin cezasız kalmaması için herkesi yarın görülecek olan Nihat Kazanhan’ın davasını izlemeye çağırdı.

NE LMUŞTU?

12 yaşındaki Nihat Kazanhan Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Ocak günü polisin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kazanhan’ın ölümünden bir gün sonra, 15 Ocak’ta İçişleri Bakanı’ndan bilgi aldığını ve Kazanhan’ın ölümünde emniyet görevlilerinin herhangi bir sorumluluğu olmadığını açıklamıştı.

İçişleri Bakanlığı’ndan 20 Ocak’ta yapılan yazılı açıklamada ise “Bazı güvenlik görevlileri kusurlu olabilir” denilmişti.

Kazanhan’la ilgili yürütülen soruşturmaya savcılık tarafından gizlilik kararı konulmuştu.

Kazanhan’ın öldürülmesi ile ilgili 28 Ocak’ta görüntülerin ortaya çıkmasından sonra 29 Ocak’ta Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, olay günü görev yapan Mardin Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şube’sinde görevli polis memuru H.V. şüpheli olarak gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. Olay yerindeki boş mermi kovanlarının tutuklanan polisin üzerinde zimmetli olan av tüfeğine ait olduğu belirlenmişti.

Malatya Cezaevi’ne gönderilen H.V. daha sonra olayla ilgili Cizre Cumhuriyet Savcısı ve Cizre Sulh Ceza Mahkemesi’ne verdiği ifadesinde M.N.G. adındaki polisin yaptığını söyleyince tahliye edildi.

H.V.’nin ifadesinde Nihat Kazanhan’a ateş ederek öldürdüğünü öne sürdüğü özel harekat polisi M.N.G. ise Ankara’da tutuklandı.

Kazanhan’ın polis ateşiyle öldürülmesine ilişkin davanın ilk duruşması Cizre Ağır Ceza Mahkemesi’nde 7 Mayıs’ta görülmüştü.

Davada dördü tutuksuz, biri tutuklu beş polis yargılanıyor.