Polis kurşunuyla öldürülen Nihat Kazanhan davasının karar duruşması yarın görülecek. Aile ve ilgili kurumlar duruşmaya katılım çağrısı yaptı.
 
Evrensel'den Beyar Özalp'in haberine göre Cizre’de polis kurşunuyla öldürülen Nihat Kazanhan davasının karar duruşması yarın Cizre 1.Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek.

Davanın 9. Duruşmasında savcı verdiği mütalaasında  tutuklu sanık polis için müebbet hapis cezası isterken tutuksuz yargılanan 4 sanık polis için ise kamu personeline suçu bildirmemekten ceza istedi.

Yarın görülecek duruşma öncesinden Nihat Kazanhan’ın ailesinin avukatı Filiz Ölmez, Uluslararası Af Örgütü ve Gündem Çocuk Derneği diğer çocuk ölümlerindeki davalara da dikkat çekerek yarınki karar duruşmasına katılım çağrısında bulundu.
 
Nihat Kazanhan’ın ailesinin avukatlarından Filiz Ölmez  Nihat’ın davası ile beraber ilk defa bir yargılama sürecinin işletildiğini vurguladı.

Ölmez, “Diğer çocuk ölümlerinde faillerin belli olmasına rağmen ne yazık ki cezasızlık ve  yargı muafiyeti durumu söz konusudur. Nihat Kazanhan cinayeti ise başından beri farklı bir siyasi sürecin içerisinde iken meydana gelmesi, görüntülerin ve tanık çocukların olması, kamuya mal olan bir dava olması nedeniyle delillerle birlikte sanığın aleyhine kaçınılmaz bir durum olarak sanık tutuklanmıştır” şeklinde konuştu.
 
Avukatlar olarak her duruşmada iddianamenin genişletilmesini istediklerini ancak bu taleplerinin karşılanmadığını vurgulayan Ölmez, daha önce yapılan duruşmalarda sanık polislerin belgede sahtecilik yapıldığını itiraf etmelerine rağmen açılan soruşturmada bir ilerleme sağlanamadığını belirtti.
 
Davada yargılanan sanıkların polis memurları olmasının statüleri ve mesleki kimlikleri nedeniyle yargılamayı olumsuz etkilediğini ifade eden Ölmez, kasten adam öldürmekten yargılanan sanığın polis memuru olmaması durumunda talep edilen cezanın daha yüksek olabileceğini vurgulayarak diğer sanık polisler için de aynı durumla karşı karşıya olduklarını söyledi. Ölmez,  “Diğer taraftan baktığımızda bu kadar ciddi ölümlerin yaşandığı karanlık bir dönemin olduğu faili belli olduğu cinayetlerin faillerinin yargılanmadığı bir dönemde Nihat’ın  katilinin yargılanıyor olması bizi için umut vadediyor. Her ne kadar katil hak ettiği ceza ile yargılanmıyor olsa bile yargılamayı olumlu görebiliriz” şeklinde konuştu.
 
Ne olmuştu?

 
12 yaşındaki Nihat Kazanhan Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Ocak 2015 günü polisin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti.
 
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kazanhan’ın ölümünden bir gün sonra, 15 Ocak’ta İçişleri Bakanı’ndan bilgi aldığını ve Kazanhan’ın ölümünde emniyet görevlilerinin herhangi bir sorumluluğu olmadığını açıklamıştı.
 
İçişleri Bakanlığı’ndan 20 Ocak’ta yapılan yazılı açıklamada ise “Bazı güvenlik görevlileri kusurlu olabilir” denilmişti.