Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Ocak 2015'te evinin önündeki boş arsada arkadaşlarıyla oyun oynarken polisler tarafından öldürülen 12 yaşındaki Nihat Kazanhan'ın ölümüne ilişkin açılan davanın 7'nci duruşması yarın Cizre 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. M.N.G. adlı polisin tutuklu olarak yargılandığı davada U.İ, G.T, O.Ç. ve H.V. isimli polisler tutuksuz yargılanmaya devam ediyor. 

DİHA’nın haberine göre; Kazanhan ailesinin avukatı Filiz Ölmez, Nihat'ın katledilmesinin "örgütlü", birçok polis ve mülki amirinin de içinde olduğu bir cinayet olduğunu ifade etti. Olay yeri keşfi sırasında sanık müdafiinin olayın kasti gerçekleştirilmediğini savunduğunu belirten Ölmez, bütün delil ve tanıkların beyanlarının bunun aksini ortaya koyduğunu ve hatta yalnızca kasıtlı değil tasarlayarak, kendini savunamayacak bir çocuğun öldürülmesi fiilinin işlendiğini dile getirdi. 

'KATİL HALA KAMU GÖREVLİSİ OLARAK GÖRÜLÜYOR'

Kamu görevlilerinin işlemiş oldukları suçlarda idari yaptırıma tabi tutulması gerekirken Kazanhan'ın katilinin halen idari yargıya tabi kalıp kalmadığını bilmediklerini ifade eden Ölmez, sanık müdafi avukatının cinayetten sorumlu polis için "kamu görevlisi" sıfatını kullanmaya devam ettiğini ve bunun da hukuksal olarak kabul edilemeyeceğini söyledi.

EMSAL OLABİLECEK

"M.N.G. kolluk güçleri tarafından ateşli silahlarla katledilen çocukların davalarında tutuklu olarak yargılanan tek polis memurudur dolayısıyla bu bizim için önemli bir dosyadır" diyen Ölmez, davanın hukuki prosedürlere göre sonuçlanmasının "suç işleyen kamu görevlilerinin de yargılanabileceği" fikrini geliştireceğini belirterek, bu yönüyle emsal bir dava olduğunu belirtti. 

Ölmez, yarın yapılacak duruşmada dosyanın daha fazla uzatılmadan tutuklu polis M.N.G. ile birlikte diğer 4 sanık hakkında tutuklanma kararının verilmesini, bunlara iştirak eden tüm kamu görevlilerinin ve mülki amirlerinin de ceza alması gerektiğini ifade etti. 

DESTEĞE İHTİYAÇ VAR

Ölmez, Nihat Kazanhan'ın davasında hem Türkiye'deki hem de dünyadaki sivil toplum örgütleri ve insan hakları savunucularının desteğiyle önemli bir aşama kaydettiklerini fakat bugün için daha fazla desteğe ihtiyaç olduğunu vurguladı. 

Bu tarz davalara ilişkin kaygılarının devam ettiğini ifade eden Ölmez, "Daha dün Roboski'de çocukların bedenleri parçalandı. Yine meslektaşımız Tahir Elçi'nin kameralar önünde katledilmesine rağmen yine Dilek Doğan gibi cinayetlerde faili gizlenen ve aramızda dolaşan çok sayıda kamu görevlisi var" dedi.